#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vědecky dokázáno: jóga při střevním zánětu prospívá!

Pohyb a psychická pohoda mohou zmírnit průběh střevních zánětů účinněji, než si myslíme. Nedávno to v Indii prokázal jedinečný výzkum.

Na vzniku nespecifických střevních zánětů (IBD) se podílí mnoho faktorů. Lékaři věří, že k nim patří i stres a úzkost. Je také dokázáno, že lidem s IBD svědčí tělesná aktivita. A možná proto pacientům významně pomáhá koníček, který přináší aktivní fyzický pohyb i duševní harmonii – jóga.

Unikátní výzkum

V Indii vznikl jedinečný tým, který spojoval lékaře s profesionály z oblasti jógy a přírodní medicíny. V roce 2015 publikovali vědeckou studii, ve které sledovali vliv jógy na zdraví pacientů s nespecifickým střevním zánětem. Jak jejich výzkum probíhal?

  • Studie se zúčastnilo 100 pacientů s IBD v klidové fázi bez příznaků (= v remisi). 60 z nich trpělo ulcerózní kolitidou a 40 Crohnovou chorobou.
  • Pacienti byli náhodně rozděleni do 2 skupin.
  • Všichni pokračovali v zavedené udržovací léčbě.
  • Kromě toho ale jedna ze skupin cvičila jógu – hodinu denně po dobu 8 týdnů.
  • Každodenní lekce jógy zahrnovala tělesné cviky a pózy, dechová cvičení a meditaci.

Lékaři se pacientů ptali na jejich obtíže a vyšetřovali je z mnoha hledisek. Na začátku studie byly obě skupiny srovnatelné. Po 8 týdnech ale pacienti z jógové skupinky hlásili významně méně bolestí kloubů a méně kolikovitých bolestí břicha. Jógu cvičící pacienti s ulcerózní kolitidou navíc udávali významně méně pocitů úzkosti než jejich necvičící protějšky. Lékaři proto usoudili, že jóga je pro pacienty v klidové fázi střevního zánětu (v remisi) nejen bezpečnou tělesnou aktivitou, ale také účinnou doplňkovou léčebnou metodou.

Cvičit můžete i doma

Trápí vás střeva i v době remise? Nemáte na sebe čas, nesportujete a jste často ve stresu? Pak je na čase jógu vyzkoušet. Jóga je poslední dobou v Česku populární a určitě nebudete mít problém najít lekce v okolí svého bydliště. Pro začátek můžete také zkusit cvičit sami doma. Návodem vám může být třeba toto dvanáctiminutové anglicky mluvené video. Cvičitelka jógy v něm předvádí sérii cviků určených přímo pro pacienty s IBD. Posloužit mají k úlevě od nadýmání i dalších střevních potíží.

(luko)

Zdroje: 
www.ncbi.nlm.nih.gov