#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Pobyt v lázních si dnes mnoho lidí spojuje spíše s různými relaxačními aktivitami, jako jsou masáže či pobyt v sauně. Lázeňství je ovšem především jedním z lékařských oborů, odborně nazývaným balneologie. Dokáže skutečně pomoci v léčbě chronických onemocnění, jakým jsou i nespecifické střevní záněty, nikoliv pouze načerpat energii a zregenerovat síly.

Lázně nabízejí všestrannou péči

Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty je lázeňská léčba vhodná zejména kvůli častým nežádoucím účinkům léčby, které vyžadují všestranný přístup zahrnující jak zdravotní, tak sociální a psychologickou péči. V lázních jsou zpravidla využívány přírodní léčivé zdroje v kombinaci s dalšími léčebnými metodami, mezi které patří:

  • pitná terapie,
  • balneologické procedury,
  • fyzikální léčba,
  • dietoterapie,
  • fyzioterapie,
  • kinezioterapie.

Důležitým faktorem úspěšné lázeňské léčby je i navození psychické pohody v jejích návštěvnících. Jejím působením totiž dochází ke změně schopnosti organismu reagovat na léčbu, především se zvyšuje odolnost a schopnost jeho adaptace na vývoj onemocnění. Většina pacientů s nespecifickými střevními záněty udává po 3–4 týdnech lázeňské léčby výrazné zlepšení potíží, především v podobě snížení bolestí a prodloužení doby mezi vzplanutími nemoci. Významnou úlevou je jim i zmírnění nutkavého průjmu, typického a velmi omezujícího příznaku nespecifických střevních zánětů.

Kam se vypravit?

Klasickým českým centrem léčby nespecifických střevních zánětů jsou Karlovy Vary. Základem je zde pitná kúra, při níž se doporučuje opakované popíjení stanoveného množství vhodného minerálního pramene. Chybu neuděláte ale ani pobytem ve Františkových i Mariánských Lázních či v Luhačovicích. Všechna tato místa jsou totiž pro léčbu střevních zánětů nejen prospěšná, ale jsou pro ni přímo schválena Ministerstvem zdravotnictví ve vyhlášce č. 267/2012 Sb.

(mir)

 

Zdroj:

http://www.lecebnelazne.cz/pro-lekare/uzitecne-informace/atestacni-a-odborne-prace-lazenskych-lekaru