#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Třetí květnová sobota patří střevním zánětům

Nespecifickými střevními záněty (IBD) trpí ve světě asi 10 milionů lidí. Na 19. května je vyhlášen světový den zaměřený na zvýšení povědomí o souboru těchto onemocnění a podporu takto nemocných. Do oslav a akcí Světového dne IBD se letos zapojí přes 50 zemí.

Myšlenka světového formátu

Za založením a každoročním pořádáním Světového dne IBD stojí Evropská federace asociací pro Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu (EFCCA). Jak vyplývá již z názvu, tato asociace sdružuje přes 30 menších, národních pacientských organizací včetně českých Pacientů IBD. Jejich společným cílem je jak budování vzájemné sounáležitosti a pomoci mezi pacienty s IBD, tak informování veřejnosti, která má často o životě s těmito chorobami zkreslené představy a v horším případě je nezná vůbec.

Fialová napříč státy

Jako je červená stuha znamením boje proti HIV a růžová zase přísluší karcinomu prsu, ke kampani spojené s IBD patří barva fialová, a proto se v podvečer Světového dne IBD „odívá“ do fialového světla řada významných budov a památek po celém světě. V rámci tohoto impozantního projektu už fialově zazářily například:

  • Koloseum v Římě,
  • Atomium v Bruselu,
  • socha Krista Spasitele Riu de Janeiru,
  • Velká sfinga a pyramidy v Gíze,
  • Národní muzeum v Praze.

Jaké pamětihodnosti zfialoví letos, to zatím není jasné. Aktivity všech organizací, které letos přislíbily účast na Světovém dni IBD, však bude možné sledovat na sociálních sítích pod hashtagem #unitedwestand2018 nebo #worldibdday2018. Ostatně své foto s fialovou stuhou můžete přidat i vy.

Praha slaví na vlnách

Čeští Pacienti IBD si 19. květen tradičně připomínají plavbou po Vltavě. Akce „Světový den IBD na lodi Czechie“ proběhne třetí květnovou sobotu od 10 do 14 hodin. Loď vypluje z kotviště č. 14 na nábřeží Na Františku v Praze. Účastníci se mohou těšit na tematický program, dětský koutek, pohoštění a další zábavu. Pro plátce členského poplatku je vstup zdarma. Můžete přijít s doprovodem i s dětmi. Je však nutné se předem registrovat na www.crohn.cz.

(luko) 

Zdroje: 

https://worldibdday.org

https://www.crohn.cz/udalost/svetovy-den-ibd-lodi-czechia