#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trápí vás úporné průjmy? Zkroťte je pomocí účinné diety!

Mezi nejčastější komplikace střevních zánětů patří úporné průjmy. Trpící jedinci tak musí zcela nedobrovolně trávit převážnou část dne na toaletě. Trávicím obtížím lze naštěstí předcházet pomocí účinných dietních opatření.

Mezi nejčastější komplikace střevních zánětů patří úporné průjmy. Trpící jedinci tak musí zcela nedobrovolně trávit převážnou část dne na toaletě. Trávicím obtížím lze naštěstí předcházet pomocí účinných dietních opatření.

Základem léčby je vhodná strava

Jsme to, co jíme. Známé rčení platí dvojnásob pro nemocné trpící nespecifickými střevními záněty. Zažívací systém totiž každý den přichází do kontaktu s širokou škálou potravin. Nutno přiznat, že ne všechny složky potravy našemu zažívání prospívají. Příkladem mohou být smažená jídla, uzeniny nebo kořeněné pokrmy. Zdravý zažívací systém si s občasnou náloží nezdravých potravin poradí. Problém nastává v případě nespecifických střevních zánětů. Střeva nemocných jedinců jsou velmi náchylná k zevním vlivům a jen nepatrná změna stravy může vyústit v zažívací obtíže spojené s úpornými průjmy. Jak už správně tušíte, problémům lze předejít především zdravým stravováním. Vhodná dieta potlačující vznik průjmů se v zásadě liší podle současné aktivity zánětu.

Dietní opatření při vzplanutí nemoci

V případě vzplanutí zánětu je třeba dodržovat bezezbytkovou dietu, která uleví od bolestí břicha i průjmových komplikací. Povoleny jsou pouze potraviny, které nezanechávají nestravitelné zbytky a nedráždí sliznici střev.

  • Vyhýbejte se potravinám, které zvyšují odchod stolice. Jedná se především o zeleninu a ovoce, ale i kofeinové nápoje.
  • Jezte častěji a v menších porcích.
  • Jedinci trpící ulcerózní kolitidou by měli omezit příjem alkoholu, slazených nápojů a sladkostí. Nemocným naopak prospívá zvýšená konzumace omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky.
  • Lidé s Crohnovou chorobou trpící strikturami (zúžením střeva na určitých místech v důsledku zánětu) by měli omezit příjem ořechů, semínek a luštěnin.
  • Pokud nemáte chuť k jídlu a špatně snášíte tuhou stravu, zvažte příjem tekutých doplňků stravy (takzvaných nutridrinků).

Dieta v klidovém období

Pokud jste úspěšně překonali kritické období vzplanutí zánětu, můžete do své stravy pomalu zařazovat běžné potraviny. V klidovém období je zapotřebí přijímat vyváženou a bohatou stravu s dostatečným obsahem důležitých živin, vitaminů a minerálů.

  • Začněte s dobře tolerovanou polotekutou stravou, do které postupně zařazujte tuhé pokrmy.
  • Mezi vhodné potraviny patří vodou zředěné šťávy, ovocná pyré, konzervované ovoce, ovesná kaše, kynuté pečivo, vařené kuřecí, krůtí nebo rybí maso, vařená vejce, brambory, rýže a těstoviny.
  • Dle snášenlivosti do jídelníčku zařaďte i vlákninu. Lékaři doporučují především takzvanou jemnou vlákninu, která se nachází například v jablkách, mrkvi, bramborech nebo dužnatých plodinách. Vyhýbejte se konzumaci hrubé vlákniny, kterou obsahuje například kapusta, kedlubny, zelí nebo okurky. Stravitelnost vlákniny zvýšíte, pokud ovoce nebo zeleninu tepelně upravíte.

Každý z nás by se měl chovat ke svému zažívacímu systému šetrně a jedinci trpící nespecifickými střevními záněty zvlášť. Příjmem nevhodných potravin a špatnou životosprávou totiž riskují vznik obtěžujících zažívacích problémů. Pokud si nejste jistí vhodností svého jídelníčku, kontaktujte ošetřujícího lékaře nebo výživového specialistu.

(holi)

Zdroj: www.ucsfhealth.org