#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svatováclavská konference – setkání pacientů se střevními záněty

Střevní záněty, v anglosaských zemích označované zkratkou IBD (inflammatory bowel disease), jsou těžká chronická onemocnění, jejichž zvládání vyžaduje neustálou podporu lékařů i blízkých osob. Svatováclavská konference je jednou z příležitostí, kdy se mohou tyto osoby setkat a prodiskutovat všechna témata, která jsou pro ně důležitá.

Již podesáté se v září v Praze konala konference organizace Pacienti IBD, která sdružuje pacienty se střevními záněty, jejich rodiny a přátele. Tato konference, pyšnící se přívlastkem „Svatováclavská“, si klade za cíl zprostředkovat setkání pacientů s lékaři a dalšími odborníky, ale i mezi sebou. Mohou se tak dozvědět množství nových informací ohledně léčby Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy a poskytnout si navzájem podporu v nelehkém úkolu, jakým je vyrovnat se s chronickým onemocněním tohoto rázu.

Na letošní setkání přicestovala stovka pacientů z celé České republiky i ze Slovenska. Mezi hlavní témata patřily samozřejmě novinky v léčbě střevních zánětů a nově schválené léčebné procesy, které se rok od roku posouvají dále a snaží se pacientům ulehčit v jejich problémech a komplikacích, jež se u těchto diagnóz vyskytují. Další přednášky byly zaměřeny např. na doprovodné záněty oka, na problematiku očkování u IBD pacientů a také na chirurgickou léčbu střevních zánětů.

Problémů, se kterými se pacienti setkávají, je ale celé spektrum, a proto zde byla diskutována i právní problematika, zejména v oblasti lázeňské péče a invalidních důchodů. Velkým přínosem bylo i vystoupení výživových poradců a přednáška zaměřená na často zbytečně tabuizované téma sexu u nemocných osob. Vzhledem k tomu, že jakékoliv onemocnění je nepříjemným zásahem nejen do života pacienta, ale také do života osob, které s ním žijí a pečují o něj, zařadila organizace Pacienti IBD letos poprvé do programu také přednášku, která upozornila na nutnost prevence syndromu vyhoření u pečujících osob.

Kromě odborných přednášek měli pacienti jedinečnou možnost seznámit se s ostatními nemocnými a předat si své osobní zkušenosti ze života s IBD nebo se mohli v rámci panelové diskuze zeptat na cokoliv, co je zajímalo. Nechyběly ani pacientské poradny s odborníky, zaměřené na onemocnění IBD u dětí, a také na gynekologické problémy a těhotenství u pacientek se střevními záněty.

Záznam celé konference je možné zhlédnout na stránkách organizace Pacienti IBD www.crohn.cz, která nabízí pomocnou ruku všem těm, které postihla Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

(pez)