#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stres střevům neprospívá, mějte jej proto pod kontrolou

Přestože dnes odborníci trvají na skutečnosti, že samotný psychický stres nevede ke vzniku chronických střevních zánětlivých onemocnění, pravdou zůstává, že samotnou chorobu často provází.

Přestože dnes odborníci trvají na skutečnosti, že samotný psychický stres nevede ke vzniku chronických střevních zánětlivých onemocnění, pravdou zůstává, že samotnou chorobu často provází. U některých jedinců pak může průběh onemocnění ještě podstatně zhoršit. Je možné se stresu účinně bránit?

Pohyb je nutný 

Pokud stejně jako celá řada dalších lidí trávíte většinu dne ve strnulé poloze u počítače, pravděpodobně si nedopřáváte dostatečné množství tělesné aktivity. Mezi minimum, které byste měli svému tělu umožnit, patří opakované protažení rukou a nohou během dne a pravidelná „přestávka“ pro namáhané oči. Jakékoli další fyzické aktivitě, pochopitelně s individuálním omezením dle aktuálního zdravotního stavu, se meze nekladou. Důležitý je však také relax: 

  • Pro chvíle odpočinku či cíleného osamocení by měl mít každý z nás svůj prostor. Ať už jde o křeslo v koutku bytu, celou relaxační místnost, či oblíbené místo v parku.
  • Celkovou atmosféru umocní ticho či libé zvuky, příjemné barvy a v neposlední řadě nevtíravá vůně. 
  • Účinné jsou také různé relaxační techniky pro okamžité uvolnění stresem svázaného těla i duše. Jedním z příkladů může být hluboké a pravidelné dýchání, mnoho lidí zase nedá dopustit na umění jógy.

Pomozte sobě i ostatním

Pokuste se v sobě najít vaše kreativní „já“ a bojujte se stresem skrze malování či hraní na hudební nástroj. Nebo si pište deník, blog či využijte svých osobních zkušeností k pomoci ostatním nemocným. Kromě obvyklých zátěžových situací se totiž lidé s chronickými střevními záněty utkávají se stresem i v souvislosti s vlastním dlouhodobě probíhajícím, obtížně léčitelným a často fyzicky nepříjemným onemocněním. Už z toho důvodu by měli důsledněji dbát o svoje duševní zdraví, hýčkat si ho a pěstovat takzvanou psychohygienu.

(veri)

Zdroj:
www.intenseintestines.org
ibdcrohns.about.com