#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příprava svačiny pro děti se zažívacími potížemi vyžaduje fantazii a zkušenost

Přes týden je každodenní starostí rodičů, jejichž děti chodí do školy, nachystání svačiny. Potomek často ale svačinu ve škole vůbec nejí, protože trpí neustálými zažívacími potížemi označovanými jako „syndrom dráždivého tračníku“.

Přes týden je každodenní starostí rodičů, jejichž děti chodí do školy, nachystání svačiny. Potomek často ale svačinu ve škole vůbec nejí, protože trpí neustálými zažívacími potížemi označovanými jako „syndrom dráždivého tračníku“. Připravit svačinu pro takové dítě naštěstí není nic složitého. Vyžaduje jen trochu znalostí, kreativity a experimentování.

Staré známé žaludeční a střevní potíže

Popis syndromu dráždivého tračníku naleznete v knihách nebo na internetu v češtině nebo pod anglickou zkratkou IBS (irritable bowel syndrome). Jde o poruchu zažívání, která je funkční, nikoli organická. Při vyšetřeních tedy nelze nalézt jakoukoliv organickou příčinu, jako jsou např. žaludeční vředy, krvácení, polypy ve střevě, výchlipky střeva (divertikly) nebo střevní infekce. Funkční porucha je neznámého původu, často psychického, začíná při velkém stresu nebo až po infekci, kterou jste během jejího průběhu nezaznamenali.

Projevuje se bolestivostí břicha, nadýmáním, neustálými průjmy, zácpami nebo jejich vzájemným střídáním. To může být důvodem, proč dítě odmítá sníst svačinu nebo jídlo obecně. Funkční poruchu nelze léčit, možný je pouze zásah psychologa a léčba konkrétních příznaků (bolest, nadýmání, zácpa, průjem). Zcela nejlepší je však správná dieta, zkrátka připravit svačinu či jídlo tak, že tyto obtíže vůbec nepůsobí.

Potraviny, které nedráždí

Ve škole jsou během přestávek a oběda často dostupné jen nezdravé poživatiny, jako jsou pizza, párek v rohlíku nebo hot dog, hamburgery, pizza, hranolky, bonbóny nebo jiné sladkosti. Najít potraviny, které nedráždí zažívací trakt a přitom chutnají dobře, není lehké. Je třeba to brát jako výzvu. Důležité je:

  • vyhnout se umělým sladidlům,
  • vyhnout se potravinám způsobujícím nadýmání (banán, fazole, ředkvičky, hrášek, oříšky, rozinky a další),
  • zahrnout do jídla nebo svačiny vlákninu (světlé pečivo, těstoviny, ovesné vločky, cereálie, sója, hnědá rýže, rajčata, kiwi, hruška, mrkev),
  • pít heřmánkový čaj, sójové mléko nebo sodovku (na Moravě se říká „sifon“), nepít limonádu (na Moravě se říká „sodovka“).

Svačinu připravujte s předstihem, nejlépe večer

Svačinu připravte jako sendviče, dají se pohodlně přenášet i jíst za pochodu. U hlavního jídla omezte majonézu, sýr a mléčné výrobky, častým důvodem nadýmání nebo větrů je totiž intolerance laktózy (alergie na mléčnou bílkovinu). Dejte přednost sójovému masu nebo rybám. Svačinu připravujte už večer a nechte v chladničce, ráno nebude tolik času si se svačinou pohrát. Připravte i něco k pití do láhve, ať si dítě nekupuje ve škole něco, co mu nedělá dobře. Ze stejného důvodu přibalte i jednu sladkost.

Dítěti můžete dopřát i něco sladkého

Touhu po sladkém uspokojí mnoho potravin, které přitom nedráždí žaludek či střeva – sezamové pečivo, mandle, med, čokoláda na vaření, ovesné vločky či cereálie.

(ercp)

Zdroj: