#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

Vybrat pod stromeček takovou věc, která opravdu potěší, bývá obecně dost těžké. Koupit vhodný dárek pro blízkou osobu potýkající se s nemocnými střevy se pak může jevit jako nemožné. Díky našim tipům a radám to ale určitě zvládnete na jedničku.

Nestyďte se zbytečně

Připadá vám dárek, který souvisí s nemocí střev, nevhodný a urážlivý? Sám člověk s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou to tak vnímat nemusí. Koneckonců jde o chronickou nemoc, kterou on sám musel přijmout a zvyknout si na ni. A to samé nejspíše očekává i od vás. Proč tedy nerozbít tabu třeba právě o Vánocích? Máme pro vás tipy na dárky drobné i hodnotné, úsměvné i skutečně praktické.

Do kuchyně i do koupelny

Co tedy může vašeho blízkého pod stromečkem příjemně překvapit?

  • Kuchyňské spotřebiče. Člověk s nespecifickým střevním zánětem potřebuje vařit zdravě. Vše by navíc mělo být dostatečně měkké. Mohl by se proto hodit kvalitní tlakový či napařovací hrnec nebo třeba novinka jménem polévkovač.
  • Hygienické potřeby. Cestovní balení tekutého mýdla a jemné vlhčené ubrousky. To vše zabalené dohromady v decentní elegantní taštičce, která se vejde do kabelky či aktovky a která nechává místo i na léky a náhradní spodní prádlo. To je praktická drobnost, kterou využije každý člověk s nemocnými střevy, ačkoliv sám si nic takového mnohdy nepořídí.
  • Domácí relaxace. Mnozí pacienti s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou trpí bolestmi kloubů, zejména zad. Od těch může ulevit vyhřívaná masážní podložka na křeslo, kterou je možné umístit i do auta. A co takhle masážní podložka do vody, která z vany rázem vytvoří horkou vířivku? Pomoci může i od bolestí břicha nebo prostě poskytne jen příjemný odpočinek.
  • Technika pro volný čas. Tráví váš blízký mnoho času doma, na kontrolách u lékaře nebo v nemocnici? Zauvažujte nad čtečkou knih, tabletem nebo lehkým notebookem. Dobrým nápadem jsou také nejrůznější hudební a filmové aplikace, audioknihy či e-knihy.
  • Vtipné dárky. Pokud má dotyčný opravdu smysl pro humor, zaběhněte do knihkupectví pro nějakou z knížeček se „záchodovou tematikou“ nebo třeba pro vtipně potištěný toaletní papír. A co takhle originální záchodové prkénko? 

V čem může být problém  

Nemoc by samozřejmě člověka neměla nijak omezovat nebo předurčovat. Pokud tedy víte o něčem zcela „z jiného soudku“, co vašeho blízkého zaručeně potěší, neváhejte. Dejte si ale pozor, aby dárek nebyl při střevním zánětu nevhodný nebo nepoužitelný. To by z věcí, které dáváme pod stromeček obvykle, mohly být například:

  • alkohol,
  • káva a čaj,
  • určité potraviny,
  • adrenalinové zážitky,
  • poukaz na večeři,
  • sportovní aktivity či pomůcky,
  • nevhodně vybraná dovolená.

Pokud stále váháte, zda je váš nápad skutečně dobrý, zkuste pročíst naše stránky. Věnovali jsme se již mnoha věcem a aktivitám, které jsou či naopak nejsou vhodné při střevních zánětech.

(luko)

Zdroj: 
www.sobadass.me