#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže se střevy? Trpí i slavní

Zánětlivá onemocnění střev byla dlouhou dobu širší veřejnosti obestřena tajemstvím a různými fámami, přestože lidstvo sužují již staletí.

Zánětlivá onemocnění střev byla dlouhou dobu širší veřejnosti obestřena tajemstvím a různými fámami, přestože lidstvo sužují již staletí. Jak se navíc ukázalo, nevyhýbají se tyto delikátní potíže ani celebritám.

Crohnovo štěstí

Nejznámějšími zástupci výše zmiňované kategorie nemocí jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Roku 1932 popsali americký lékař Crohn a jeho spolupracovníci u několika pacientů změny na střevě v místě, kde se tenké napojuje na tlusté. Nebyli ale prvními – zmínka o změnách na střevu mladého chlapce, který trpěl bolestmi, je zaznamenána již v roce 1612 v pitevní lékařské zprávě. Podobné poznámky se dají najít též v odborné literatuře 19. století. V roce 1913 seriózní lékařský časopis otiskl článek o léčbě 13 lidí, kteří trpěli střevní neprůchodností. I následující desetiletí se pak množily mezi lékaři informace o pacientech, které kromě mladého věku spojovaly tyto potíže:

  • bolesti a křeče v břiše,
  • horečky,
  • průjmy,
  • úbytek na váze.

Crohn měl nakonec velké štěstí – přestože nebyl prvním lékařem, který popsal soubor příznaků i nález na orgánech, jeho článek byl uveřejněn ve správný čas a s jeho jménem. Proto se dnes po něm nemoc jmenuje.

Tohle infekce není!

Ulcerózní kolitida byla popsána v roce 1875. Do té doby se věřilo, že všechny průjmy jsou způsobovány infekcí. Doktoři Wils a Moxon byli prvními, kdo prohlásili, že ne u všech průjmů je viníkem právě infekce. Jinak první zmínky o průjmovitém onemocnění pocházejí od neznámého porodníka již z roku 130 našeho letopočtu.

Politici, herci, zpěváci, …

Různá onemocnění střev sužují lidstvo již dlouho. Můžeme na to mimo jiné usuzovat i podle popisů příčin nemocí a úmrtí některých významných či slavných lidí. A kdo konkrétně patří mezi ty, které střeva trápila či trápí?

  • Král Alfréd Veliký, nazývaný "miláček Anglie" – pravděpodobně trpěl Crohnovou chorobou a zemřel velmi mladý
  • Ludvík XIII., král Francie
  • Dwight D. Eisehnhower, 34. prezident USA – roku 1956 se podrobil život zachraňující operaci, při které mu byla část střeva odebrána.
  • Shannen Doherty, americká herečka – známá jako Brenda Walshová z populárního seriálu Beverly Hills 90210.
  • Anastacia, americká zpěvačka – trpí Crohnovou nemocí od 13 let.

(vav)

Zdroj:
www.zdn.cz
www.ihateibd.com
www.ccfa.org
ibdcrohns.about.com
web.uct.ac.za
www.ostomy.evansville.net