#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže se střevy odnáší celý organismus

Dlouhodobě trvající záněty střev jsou pro postižené nesmírnou zátěží. Dopad těchto zdravotních problémů je navíc poměrně široký – mnohdy trpí i zrak, pokožka či klouby. Úlevu přináší především správně zvolená terapie a prevence.

Idiopatické střevní záněty jsou chronická onemocnění, která postihují zažívací trakt. Mívají celou řadu mimostřevních komplikací. Některé nacházíme u obou nemocí – ulcerózní kolitidy i Crohnovy choroby –, jiné jsou specifické pouze pro jednu z nich. Oba zmiňované zdravotní problémy mohou postihnout kohokoliv v jakémkoliv věku.

Střeva trpí nejvíce 

Všemožné potíže se samozřejmě dotýkají především střev. Které se objevují nejčastěji?

  • Striktury (zúžení). Při dlouhodobých zánětech dochází často k produkci vaziva. To způsobí zúžení střeva a pacient je ohrožený obstrukcí a rozvojem náhlé příhody břišní, která vyžaduje operační léčbu.
  • Píštěle, abscesy. Častěji se rozvíjejí u Crohnovy choroby, ale jsou přítomny také u 20 % osob s ulcerózní kolitidou. Píštěl v oblasti kolem konečníku často bývá prvním příznakem idiopatického zánětu. Tyto struktury jsou špatně léčitelné a někdy je nezbytné jejich chirurgické odstranění.
  • Proděravění střeva. Zánět postihuje střevní stěnu a mění její vlastnosti. Někdy dojde k protržení a střevní obsah se dostává do dutiny břišní. Nemocný je pak ohrožen vznikem závažné infekce.
  • Nádorové bujení. V místě zánětu může docházet ke vzniku buněčných atypií a k rozvoji nádorového onemocnění tlustého střeva. Jedná se o obávanou komplikaci, proto je třeba myslet na prevenci jejího vzniku a pacienty pravidelně posílat na kolonoskopické kontroly.

Škody i jinde 

Nespecifické střevní záněty nemusí postihovat pouze zažívací trakt, ale působí také další obtíže. Některé z nich občas pacienty trápí mnohem více než původní onemocnění. Mimostřevní komplikace se rozvíjejí zhruba u 20 % jedinců s těmito záněty. Patří mezi ně například:

  • poškození kloubů (artritidy),
  • oční problémy (záněty duhovky, skléry),
  • dermatologické obtíže,
  • postižení vývodných močových cest (tvorba kamenů a riziko vzniku ledvinové koliky),
  • afty, anémie, hyperkoagulační stav, osteoporóza (řídnutí kostí) aj.

Komplikace idiopatických střevních zánětů se mohou týkat různých orgánů a tkání. Mnohé z nich jsou velmi závažné, a je proto třeba na ně nezapomínat a jejich vzniku se snažit předejít. K tomu slouží pravidelné kontroly a preventivní vyšetření.

(idav)

Zdroj:
http://emedicine.medscape.com