#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nestyďte se před lékařem

Střevní záněty – Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida – jsou chronická onemocnění, která vyžadují celoživotní léčbu. Problémem ale někdy bývá špatná spolupráce pacientů s lékaři. Ta může vést ke zhoršení průběhu onemocnění...

Střevní záněty – Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida – jsou chronická onemocnění, která vyžadují celoživotní léčbu. Problémem ale někdy bývá špatná spolupráce pacientů s lékaři. Ta může vést ke zhoršení průběhu onemocnění.

Spolupráce s lékařem

Tato skutečnost bývá označována jako nepřilnavost k léčběnonadherence.
Co si ale pod tímto pojmem představit?
Jde o selhání pacientů přizpůsobit své chování nebo užívání léků doporučením lékaře. Toto selhání se může vyskytnout až u devíti z deseti pacientů. Mnozí pacienti nedocházejí na dohodnuté opakované lékařské prohlídky, nepřizpůsobí své chování radám lékaře nebo neberou předepsané léky.

Cílem léčby nespecifických střevních zánětů je udržet remisi a zabránit dlouhodobým komplikacím. Špatná spolupráce je jedním z hlavních důvodů opětovného vzplanutí onemocnění – relapsu.

Jak změnit své návyky?

Od lékaře můžete dostat některá doporučení, která se netýkají užívání léků. I ta však často bývají pacienty porušována:
  • Nekuřte. Kouření je faktorem, který přispívá k častějším vzplanutím Crohnovy nemoci.
  • Dieta. Podle fáze onemocnění je důležité dodržovat některá dietní omezení.
  • Kolonoskopie – pro kontrolu onemocnění je třeba docházet na pravidelné kontrolní kolonoskopie.
Důvodů, které k vysazení léčby mohou vést, je celá řada:
Motivaci pacienta spolupracovat ovlivňuje významně průběh onemocnění a jeho tíže, výskyt a závažnost komplikací. Pacienti, u kterých je průběh onemocnění těžší, mají spíše tendenci spolupracovat než pacienti s lehkým postižením.
Také je důležitá léčba, dávky, ve kterých je užívána, způsob podání a četnost aplikace.

Léčba chronického onemocnění je záležitostí dvou stran: lékaře i pacienta. Nelze tedy říct, že by zodpovědnost ležela na bedrech pouze jednoho z nich. Dobrý vztah s lékařem je proto základem úspěšné léčby. Před lékařem není dobré nic zatajovat, vztah by měl být otevřený a jasný a měla by zde panovat vzájemná důvěra. Jen tak může být léčba opravdu úspěšná.

Zdroj:

  • Adherence Issues in Patients with IBD
(hak)