#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Moderní vyšetřovací metoda, kterou byste ve své lékařské zprávě našli označenou jako MR enterografie, zobrazí vaše tenké střevo dokonale, bezbolestně a bez nebezpečného záření. Prozradíme, jak vyšetření funguje i kdy a pro koho je nejvhodnější.

Velký přístroj s vysouvacím lehátkem, který se podobá tunelu a vydává hlasité zvuky. Tak zná většina z nás magnetickou rezonanci z různých televizních seriálů. Tato pokročilá vyšetřovací metoda se stále více využívá v běžné lékařské praxi, a to pro zjišťování nejrůznějších zdravotních komplikací, včetně nemocí střev.

Využití magnetické rezonance

Zatímco ulcerózní kolitida postihuje pouze konečník a tlusté střevo, Crohnova choroba často zasáhne i tenké střevo, které je dlouhé až 5 metrů a pro vyšetření velmi těžko dostupné. Při vyšetření magnetickou rezonancí je naštěstí možné bez nutnosti vstupovat přístrojem přímo do těla zobrazit celé tenké střevo a objevit v něm například:

  • zánět,
  • zdroj krvácení,
  • jizevnatá zúžení (tzv. striktury),
  • uzávěry,
  • píštěle
  • či nádor.

Vyšetření může posloužit jak k objasnění původu vašich střevních obtíží, k objevení Crohnovy choroby nebo jejímu vyloučení, tak i ke sledování jejího průběhu či případných komplikací. 

Princip a průběh vyšetření

MR enterografie obvykle trvá 30 až 45 minut, během kterých klidně ležíte na zádech v tunelu přístroje. Uvnitř přístroje jsou umístěny silné magnety, kterými působí na vaše orgány a tkáně a zachycuje vzniklý signál. Informace jsou zpracovány v počítači, který ze změti signálů vytvoří uspořádaný obrázek vyšetřované části těla. Pro lepší přehlednost se před vyšetřením podává takzvaná kontrastní látka, něco cizorodého, co se na snímcích výrazně zobrazí a pomůže lékařům lépe zachytit vyšetřované orgány. Látka obvykle obsahuje kov gadolinium a při MR enterografii se podává jak nitrožilně, tak ústy v podobě asi 2 litrů tekutiny. Jinak není třeba střeva na vyšetření nijak připravovat. Nemusíte se tedy obávat projímadel jako u kolonoskopie, pouze je třeba přijít na vyšetření nalačno.

Výhody a nevýhody metody

Tenké střevo lze zobrazit i jinými metodami, enteroklýzou, CT enteroklýzou nebo CT enterografií. Jak se od nich MR enterografie liší?

  • Při magnetické rezonanci není člověk vystaven škodlivému záření, jako je tomu v případě rentgenu u klasické enteroklýzy i CT vyšetření.
  • Kontrastní látka s gadoliniem je méně nebezpečná než jodový kontrast používaný u ostatních vyšetření, na který má část lidí alergii.
  • Látku stačí vypít, zatímco při enteroklýze se podává sondou zavedenou přes nos.

Někteří lidé ale magnetickou rezonanci podstoupit nemohou. Jedná se zejména o jedince s kardiostimulátory a jinými implantovanými přístroji, s velkým tetováním (barva může totiž obsahovat kovové částečky), se staršími typy kloubních náhrad, chirurgických šroubů, cévních svorek a podobně. Vše kovové ve vašem těle je tedy potřeba předem nahlásit lékaři. Vyšetření není vhodné ani pro lidi, kteří trpí klaustrofobií, pověstný tunel magnetické rezonance u nich může vyvolat silný strach ze stísněných prostor. I ten se dá ale někdy překlenout podáním léku na uklidnění.

(luko)

 

Zdroje: 

https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=mrenterography

http://gastromedic.cz/index.php/mr-enterografiemr-rekta-a46