#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na kolitidu zabírá nový preparát! Pozvolna, důkladně a bez potíží…

Jmenuje se budesonid MMX a jde o kortikoidní přípravek s unikátním způsobem uvolňování. Pro pacienty s ulcerózní kolitidou znamená šanci na kvalitní terapii s minimem nežádoucích účinků. Již delší dobu sklízí tento kortikoid úspěch v USA i v řadě evropských států. V České republice je dostupný od 1. února letošního roku.

Trápí vás mírná či středně těžká ulcerózní kolitida, která nereaguje na léčbu první volby pomocí mesalazinu? Nebo je dobře kompenzovaná systémovými kortikoidy s účinnou látkou prednisonem, které s sebou však přinášejí nepříjemné vedlejší účinky? Pokud je některá z těchto variant váš případ, máte novou možnost terapie. Kortikosteroid budesonid v inovativní, takzvané multimatrixové formě (MMX) nezpůsobuje většinu nechvalně proslulých dopadů systémových kortikoidů. Pacient může profitovat pouze z jeho lokálního účinku přímo v tlustém střevě, který napomáhá snížit aktivitu zánětu.

Není kortikoid jako kortikoid…

Léčbou první volby pro mírnou až středně těžkou ulcerózní kolitidu jsou 5-aminosalicyláty (mesalazin), které jsou na českém trhu zastoupeny ve formě perorálních a rektálních forem. Pokud sám o sobě mesalazin nestačí, v druhé linii se doposud kombinoval se systémovými kortikoidy. To jsou hormonálně aktivní látky, které tlumí imunitu a tím i autoimunitní zánět ve střevě. Na kolitidu obvykle rychle zaberou, jsou ale zatížené významnými nežádoucími účinky, které snižují kvalitu života pacientů. Kromě celkového potlačení imunity, které přeje vzniku nejrůznějších infekcí, jde hlavně o tloustnutí, vznik akné, měsíčkovitého obličeje či zhoršení nálady. Nyní má lékař a jeho pacient novou možnost v podobě nesystémového kortikoidu (budesonidu MMX) s nežádoucími účinky srovnatelnými s placebem, což prokázalo několik mezinárodních studií.

Co znamená zmiňovaný MMX – multimatrix?

Multimatrix je patentovaná technologie distribuce léčiva v trávicím traktu.

  • Tableta je pokrytá protektivní acidorezistentní vrstvou, která ochrání účinnou látku budesonid uvnitř tablety, aby se začala uvolňovat opravdu až tam, kde má – tzn. v tlustém střevě.
  • K rozpuštění povrchové vrstvy tablety dojde tedy až na začátku tlustého střeva a budesonid se začne pozvolna uvolňovat pomocí vnitřní hydrofilní a lipofilní matrice po celém tlustém střevě ve formě viskózního gelu, který postupně pokryje vnitřní sliznici střeva. Dojde tak k doručení léčivé látky tam, kde je to žádoucí.

Chytře proti nepříjemným vedlejším účinkům…

Cílené působení v místě zánětu umožňuje podávat pouze jednu tabletu obsahující 9 mg budesonidu, a to pouze jednou denně. Absorpce do systémového (celotělového) krevního oběhu se děje jen minimálně. Tím výrazně klesá riziko výše zmíněných nechtěných dopadů. 

MMX budesonid jako druhá volba v terapii kolitidy…

K navození remise lehké až středně těžké ulcerózní kolitidy, která nereaguje na léčbu pomocí mesalazinů, bývají často nasazovány „klasické“ systémové kortikoidy, jako je prednison. Než se tak stane, měla by dnes už být lékařem zvážena i možnost aplikovat MMX budesonid.

(luko)

Zdroje:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.nice.org.uk
www.medicines.org.uk