#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může za Crohnovu nemoc mykobakterie? Spekulace trvají…

Jak to, že někdo je k rozvoji Crohnovy nemoci vnímavější, zatímco jiný člověk neonemocní?

Jak to, že někdo je k rozvoji Crohnovy nemoci vnímavější, zatímco jiný člověk neonemocní? A jak tato nepříjemná choroba vlastně vzniká? Některé teorie jsou více než zneklidňující.

Hledá se viník

Možných příčin Crohnovy choroby je celá řada. Známá je genetická vnímavost některých jedinců, která vede k chybné odpovědi imunitního systému a k poškození střev. Objevuje se ale i další možný podezřelý. Tím může být Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) – mikroorganismus ze skupiny mykobakterií, tedy bakterií příbuzných původci tuberkulózy. Jde o původce Johnovy nemoci neboli paratuberkulózy u krav, koz a ovcí. Role tohoto mikroorganismu u Crohnovy nemoci není zatím zcela jasná. Přestože se tomuto problému věnovala řada výzkumů, výsledky nejsou jednoznačné.

Rýsuje se problém?

Někteří vědci se přiklánějí k názoru, že konkrétní mykobakterie mohou být přeneseny prostřednictvím mléčných výrobků nebo vody i na člověka. Zde proniknou do buněk střevní sliznice a u vnímavých jedinců vyvolají imunitní odpověď a způsobí Crohnovu nemoc. Mykobacterium paratuberculosis je přitom přítomno u významné části průmyslově využívaného skotu – podle anglických vědců je tímto mikroorganismem v západní Evropě a v Severní Americe nakaženo 7 až 55 % chovů. Jasný průkaz souvislosti mikroorganismu s Crohnovou nemocí u lidí by měl tedy dalekosáhlé ekonomické důsledky.

Pro a proti

Jak již bylo výše řečeno, jde o kontroverzní otázku, ve které vědci nemají stále jasno. Jaké argumenty tedy dávají za pravdu příznivcům této teorie a jaké jejich odpůrcům?

Argumenty pro:

  • Johnova nemoc u zvířat si je s Crohnovou nemocí velmi podobná, co se týče klinického obrazu i patologického rozboru postižených tkání.
  • Mykobacterium paratuberculosis bylo nalezeno ve společných článcích potravního řetězce (voda, mléčné výrobky).
  • MAP byl nalezen i v tkáních pacientů s Crohnovou nemocí, u části pacientů byl kultivací prokázán i v krvi.
  • Některé léky proti Crohnově nemoci ze skupiny imunosupresiv současně potlačují i růst tohoto původce paratuberkulózy u skotu.

Argumenty proti:

  • Není k dispozici dostatek epidemiologických studií, které by prokázaly přenos MAP ze skotu na člověka.
  • Nejsou známé případy, že by se osoby, které jsou v kontaktu s postiženým skotem, nakazily Mykobacteriem paratuberculosis.
  • Procento osob nakažených MAP se u pacientů s crohnem a ulcerózní kolitidou v různých studiích liší.
  • Crohnova nemoc neodpovídá na klasické léky na tuberkulózu.

Otazníky kolem vzniku Crohnovy choroby tak i nadále trvají. Na jasnou odpověď, kdo za touto velmi nepříjemnou zdravotní komplikací stojí, si budeme muset zřejmě ještě nějakou dobu počkat.

(hak)

Zdroj:
www.gut.bbmj.com
www.agronavigator.cz