#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Má vaše dítě Crohnovu nemoc? Zapojte jeho spolužáky

První dny a týdny po stanovení diagnózy Crohnovy nemoci nebo ulcerózní kolitidy u vašeho potomka jsou bezesporu náročné. Proto vás ani hned na prvním místě nenapadne kontaktovat školu.

První dny a týdny po stanovení diagnózy Crohnovy nemoci nebo ulcerózní kolitidy u vašeho potomka jsou bezesporu náročné. Proto vás ani hned na prvním místě nenapadne kontaktovat školu. Přesto je důležité udělat to brzy a položit tím pevné základy pro pohodu vašeho dítěte v příštích měsících a letech. Je totiž pravděpodobné, že se u vašeho dítěte budou střídat období aktivní nemoci s remisí.

Více informací o průběhu Crohnovy nemoci najdete zde.

Informujte školu…

V první řadě byste diagnózu vašeho dítěte měli sdělit (je to možné i písemně) řediteli školy a třídnímu učiteli. Pak je dobré vybrat si nějakého prostředníka mezi školou a rodinou. Tím může být sociální pracovník, zdravotní sestra, psycholog nebo i někdo z učitelů. Tento prostředník pomůže vašemu dítěti znovu se po stanovení diagnózy zapojit do dění ve škole.

Léky

Děti s nespecifickými střevními záněty často musí užívat léky i během pobytu ve škole. Protože je zde dítě bez rodičů, je třeba, aby mu pomohl někdo ze zaměstnanců školy.

Domluvte se s třídním učitelem či zdravotní sestrou na tom, kdo bude dítěti léky podávat. Této zodpovědné osobě byste měli předat informace o aktuálním zdravotním stavu dítěte a veškeré instrukce od lékaře týkající se dávkování léků a jejich možných vedlejších účinků.

Učitelé a spolužáci

Pro dítě je velmi důležité, aby zůstalo v kontaktu se svými spolužáky i během hospitalizace a následné rekonvalescence doma. Poznámky a zápisky mohou nemocnému dítěti přinášet spolužáci nebo se rodiče mohou dohodnout s učiteli na pravidelných schůzkách a nosit svému dítěti materiály sami.

Jak zapojit spolužáky:

  • Pozvěte sestru nebo sociální pracovnici do třídy, aby spolužákům vašeho dítěte řekla o jeho onemocnění. Dítě by mělo souhlasit s tím, jaké informace se jeho spolužáci dozvědí, zejména pokud jde o citlivé informace týkající se stolice.
  • Dítě může spolužákům poslat svoji fotku a naopak oni mu mohou poslat fotku celé třídy.
  • Třída může vašemu dítěti poslat přáníčka brzkého uzdravení, napsat dopis nebo mu společně zavolat.
(hak)

Zdroj: