Klasická vánoční večeře při střevních zánětech? Jde to!

O Vánocích chceme být pohromadě se svými blízkými, strávit s nimi příjemný čas a sdílet společně vánoční pohodu. K této představě pro většinu z nás patří i slavnostní vánoční večeře.

O Vánocích chceme být pohromadě se svými blízkými, strávit s nimi příjemný čas a sdílet společně vánoční pohodu. K této představě pro většinu z nás patří i slavnostní vánoční večeře. Pacientům se střevními záněty ale zdravotní stav někdy nedovolí oddat se svátečnímu klidu.

Jaké potraviny si člověk s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou může dopřát i na Vánoce bez obav? A jakým potravinám by se tito pacienti naopak měli vyhnout?

Ať žijí ryby

Maso sladkovodních i mořských ryb je považováno za velmi vhodnou potravinu pro pacienty se střevními záněty (IBD). Ať už je dotyčný v remisi, nebo právě prodělává relaps onemocnění, kvalitní rybí maso by mu v žádném případě nemělo působit problémy.
Některé studie dokonce udávají příznivý vliv omega-3-nenasycených mastných kyselin na průběh onemocnění a aktivitu zánětu.

Rybí maso by ale v žádném případě nemělo být smažené či grilované, vhodnou úpravou je dušení nebo pečení na plechu či v alobalu. Tradičního vánočního kapra tak lze nahradit jeho zdravější (a nepochybně i chutnější) variantou.

K dochucení slavnostní večeře můžete využít různé bylinky a koření. Vždy by ale mělo jít o přísady, se kterými máte dobré zkušenosti a o kterých víte, že vám nezpůsobí nepříjemné obtíže. Vhodné jsou například zelené natě libečku, bazalky, pažitky, petržele nebo kopru.

Brambory jako vhodná příloha

Pokud vaříte brambory, přidejte kmín, který přispívá ke snadnějšímu trávení. Bramborová kaše bývá obvykle velmi dobře snášena, místo sladkého mléka ale raději použijeme acidofilní mléko nebo podmáslí.

Ani bramborový salát si lidé se střevními záněty nemusejí odpírat. Místo majonézy je ale vhodné přidat kysanou smetanu nebo jogurt. Vyhněte se syrové zelenině a vajíčkům. Dušenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) naopak použít lze. Nebraňte se ani malým experimentům a obohaťte chuť salátu například brokolicí, dušenými jablky nebo pórkem.

Důležité je vyhnout se potravinám, se kterými nemáme dobré zkušenosti, dobře se naladit a nenechat se ani na Vánoce ničím vyvést z míry.

Klidné a pohodové prožití vánočních svátků vám přeje redakce webu Střevní-Záněty.cz.

Zdroj:

  • Pavel Kohout a kol.:
    Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty
(hak)