Když vláknina škodí, zkuste džusovou dietu

Vláknina je důležitým prvkem stravy, nejvíce jako součást ovoce a zeleniny. Pacientům s nespecifickými střevními záněty však často jejich stav spíše komplikuje.

Vláknina je důležitým prvkem stravy, nejvíce jako součást ovoce a zeleniny. Pacientům s nespecifickými střevními záněty však často jejich stav spíše komplikuje. Pak může pomoci džusová dieta – pomáhá nahradit nezbytné vitaminy při sníženém příjmu vlákniny.

Ochránce i škůdce

Vláknina v lidské potravě nesmí chybět. Změkčuje stolici a urychluje průchod zbytků potravy střevním traktem, čímž velmi významně snižuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva nebo divertikulózy a celkově příznivě ovlivňuje trávení. Má však i svou stinnou stránku a u lidí s nespecifickými střevními záněty často spíše škodí než pomáhá.

  • U Crohnovy choroby může nadměrný příjem vlákniny zhoršit onemocnění tvorbou striktur neboli chorobných zúžení průsvitu střeva.
  • V případě aktivní fáze ulcerózní kolitidy zase její větší příjem způsobuje nepříjemně vystupňované nutkání na stolici.

Cílem racionální stravy při nespecifických zánětech je snížit příjem nerozpustné vlákniny, obsažené hlavně ve slupkách ovoce a zeleniny, ve prospěch rozpustné vlákniny a vitaminů.

Co je džusová dieta?

Pod tímto moderním názvem se prakticky neskrývá nic neznámého. Džusová dieta se snaží pomoci pacientům s nespecifickými střevními záněty tím, že z oloupaného ovoce a zeleniny mixujete šťávy dle své chuti a potřeby. Výhodou je snadnější stravitelnost a vstřebávání a možnost vyššího příjmu vitaminů – pokud to ovšem vaše střeva dovolí.

Nejprve zjistěte, co snesete 

Hned na počátku je třeba říci, že lepší je vytvořit si vhodný džus doma než konzumovat krabicové šťávy z obchodů. Když si rozmixujete přísady sami, vždy víte, co přesně jste spotřebovali, a vyhýbáte se tím příjmu konzervačních a jiných zbytečných látek. Je však potřeba vyzkoušet si, jaké ovoce a zelenina vám dělají dobře, popřípadě konzultovat vhodnost této diety s lékařem. A vhodné džusy?

  • jablečný
  • mrkvový
  • okurkový
  • melounový
  • celerový
  • petrželový
  • ječmenový

Jak se zdá, tato dieta mnoha lidem po celém světě pomáhá. Nezbývá tedy nic jiného, než vyzkoušet ji opatrně na vlastní kůži, respektive na vlastní zažívání.

(holi)

Zdroj: www.naturaldigestivehealing.com