#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak vyhnat kvasinky z trávicího traktu

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v malém množství. Když se přemnoží, mohou se objevit zdravotní problémy. Těm lze naštěstí předcházet. A když už se vyskytnou, existuje i účinná (i když zdlouhavá) léčba.

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v malém množství. Když se přemnoží, mohou se objevit zdravotní problémy. Těm lze naštěstí předcházet. A když už se vyskytnou, existuje i účinná (i když zdlouhavá) léčba. 

Naše tělo hostí biliony mikroskopických bakterií a jiných mikroorganismů. Většina z nich žije v zažívacím ústrojí. To platí i o kvasinkách: daří se jim zejména v alkalické části našeho zažívacího systému. Pokud se vyskytují v přiměřeném množství, nic se neděje. Potíže nastávají při jejich přemnožení. 

Nejčastější příčiny přemnožení kvasinek:

  • opakované užívání antibiotik,

  • hormonální antikoncepce,

  • léky na bázi kortizonu,

  • nadměrná spotřeba cukru a rafinovaných sacharidů,

  • u žen dochází někdy k nerovnováze mikrobiální flóry během PMS (premenstruační syndrom) nebo těhotenství v důsledku kolísání hladiny hormonů,

  • snížená imunita.

Bakterie v rovnováze

Klíčem k překonání kvasinkových infekcí je udržování zdravé bakteriální rovnováhy. Imunitní systém je navržen tak, aby prospěšné bakterie, které žijí v zažívacím traktu, měly patogeny pod kontrolou. Existují dva hlavní typy bakterií nebo probiotik, které můžete najít v trávicím systému:

Lactobacillus (laktobacily) – hlavní probiotikum tenkého střeva.

Bifidobacterium (bifidobakterie) – primární probiotikum tlustého střeva.

Čím víc máme těchto probiotik, tím méně prostoru a "potravy" je k dispozici pro škodlivé bakterie a kvasinky.

Protikvasinková dieta

Kvasinky se živí zejména cukrem. Při jejich přemnožení byste se měli držet potravin s nízkým glykemickým indexem. A co přesně dělat? 

  • Omezte nebo vylučte ze stravy sladké, a to i sladší ovoce, používejte méně i umělých sladidel.

  • V akutní fázi byste se měli vyhnout alkoholickým nápojům, sýrům, sušenému ovoci a oříškům.

  • Váš trávicí systém může podpořit i užívání přípravků na bázi enzymů (proteázy, lipázy, celulázy a amylázy).

Přemnožení kvasinek je často znamením, že váš imunitní systém potřebuje pomoc. Zvažte proto užívání přípravků na podporu imunity. Pomáhají i vitamíny skupiny B, vitamín A, C, zinek, selen a další stopové prvky. 

(pšt)

Zdroj:www.brendawatson.com