#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se připravit na kolonoskopii

Kolonoskopie se mnozí obávají. Náročnější než vlastní vyšetření ale může být předchozí domácí příprava střeva. Jak na to, aby byla účinná a zároveň snesitelná?

Při kolonoskopii lékař zavádí do konečníku kameru, pomocí které následně prohlédne celé tlusté střevo zevnitř. Je tak schopný najít (nebo naopak vyloučit) třeba nádory, přednádorové změny, zánět stěny nebo zdroj krvácení. Na to, aby mohl spolehlivě vyšetřit každý čtvereční centimetr, ale musí být sliznice střeva dokonale čistá. A to není jen tak.

Dieta jako základ

To, co sníme a vypijeme, může v našem zažívacím traktu zůstávat i několik dní. Proto je potřeba s přípravou pozvolna začít už skoro týden před vyšetřením. Změny v jídelníčku by měly probíhat takto:

  • nejméně 5 dní před vyšetřením vylučte ze stravy vlákninu – slupky (celozrnné pečivo, slupkaté ovoce a zelenina), pecky a semínka (müsli, mák, jahody),
  • nejméně 2 dny před kontrolou začněte jíst jen kašovitou stravu,
  • den před vyšetřením pouze pijte, a to jen vodové, ideálně čiré tekutiny – nekonzumujte mléko, kávu se sedlinou, džusy s dužinou a alkohol.

Po celou dobu přípravy myslete na dostatek tekutin, aby nevznikla zácpa, která by mohla vše zkomplikovat. Rychlejšímu vyprazdňování střev pomůže také pohyb – třeba malá procházka.

Projímadla jsou nutností

I přes odlehčenou stravu je nezbytné střevo před kontrolou ještě „propláchnout“. Vzhledem k jeho délce to není možné jinak než projímavými roztoky. V dnešní době je na výběr z několika značek.

  • Projímadlo v lékárně dostanete v podobě roztoku nebo prášku, který doma rozmícháte v předepsaném množství vody.
  • Množství roztoku, které je potřeba vypít, se může výrazně lišit: od 4 litrů v případě tradičního makrogolu až po 2× 150 ml (malou skleničku) modernější směsi pikosulfátu sodného a magnezium-citrátu. Druhý zmíněný přípravek má také na rozdíl od prvního příjemnou, citrusovou chuť. Pacienti s ním bývají spokojenější, střevo přitom připraví stejně dobře jako tradiční makrogol.
  • Většinou se roztok rozděluje do dvou dávek. Obě se obvykle pijí den před výkonem – jedna odpoledne a druhá večer. Pokud ale jdete na kolonoskopii až v odpoledních hodinách, je lepší užít první dávku večer a druhou až brzy ráno v den vyšetření. Každé projímadlo je však trochu jiné a liší se i zvyky pracovišť, takže pozorně poslouchejte pokyny lékaře.
  • Kromě pití projímadla nezapomínejte také na dostatek vody. Jakkoliv může být příjem dalších tekutin těžký, v této fázi přípravy je obzvlášť důležitý, protože při průjmu hrozí dehydratace.

Děláte to pro sebe

I když si zvolíte tu nejšetrnější možnou variantu, příprava na kolonoskopii s sebou vždy nese určité nepohodlí. V nepříjemných chvílích strávených na toaletě vám může přijít na mysl leccos. Někdo cítí vztek, jiný touhu režim trochu porušit – dát si projímadla o něco méně nebo sníst jen kousek té dobré bábovky. Nedělejte to. I když kolonoskopista nebude z práce ve znečištěném terénu nadšený, ve skutečnosti tím neuškodíte jemu, ale sobě. Vaše vyšetření nebude dostatečně spolehlivé. Buď tedy odejdete s vyšším rizikem, že lékař ve střevě něco důležitého přehlédl, nebo se bude výkon muset dokonce opakovat. Proto se raději snažte zvládnout přípravu „na jedničku“ hned napoprvé.

(luko)

Zdroje: https://www.gsgastro.cz/files/picoprep.pdf

https://www.ikem.cz/cs/pouziti-pripravku-pred-kolonoskopii/a-2657/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26818765