#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intimita a chronické onemocnění střev? Jde to!

Téměř všichni z nás touží po spokojeném životě, ve kterém bude mít hlavní místo láskyplný vztah s partnerem. Tolerance, vyrovnanost a intimita jsou důležitou součástí takového vztahu. Bohužel pro pacienty s nespecifickými střevními záněty může být navázání a udržení intimního vztahu velmi palčivým problémem.

Potíže, které omezují v každodenních aktivitách

Pacientům, kterým je zjištěna závažná dlouhodobá nemoc, se většinou otočí život vzhůru nohama. Nemoc zasahuje do jejich každodenních činností, léčba vyžaduje dlouhodobou spolupráci s lékařem, důležité je také pravidelné a důsledné užívání léků. Nemoc samozřejmě ovlivňuje i partnerské vztahy. Pro nespecifické střevní záněty (inflammatory bowel disease – IBD) je typické střídání bezpříznakového období s etapami vzplanutí obtíží. Mezi ty nejvíce obtěžující problémy patří průjem, bolest konečníku a břicha, nucení na stolici, plynatost, nevolnosti a velká únava. Někteří pacienti navíc musí vzhledem k rozsahu onemocnění podstoupit chirurgické odstranění části střeva s vytvořením umělého vývodu neboli stomie.

Nerezignujte na intimní život

Všechny potíže většinou způsobují nespokojenost s vlastním tělem. Některé příznaky pacienti vnímají jako velmi zahanbující, a vedou tak k jejich neustálému studu. Důsledkem nakonec bývá i snížená chuť k jakýmkoliv sexuálním aktivitám. V nelehké situaci se ocitají také pacienti se stomií, kteří pociťují obavy z toho, jak je přijme partner. Samotná přítomnost stomie by však neměla být důvodem k rezignaci na sexuální život. Následující doporučení mají pomoci zlepšit intimitu mezi oběma partnery:

  • Klíčem k udržení zdravého partnerského vztahu je především otevřená komunikace. Vysvětlete partnerovi, jak se cítíte a co vás trápí. Bez studu a bez přetvářky.
  • Pokud máte potíže s komunikací, je možné se inspirovat u jiných stomiků, kteří nemají problém se sdílením vlastních zkušeností. Existují pacientské organizace, na které je možné se obrátit (například Stomici nebo České ILCO).
  • Spojte se se sexuologem, který vám může pomoci se v této oblasti otevřít.
  • Ujistěte partnera, že on není důvodem, proč si od něj udržujete odstup.
  • Sežeňte partnerovi dostatek validních informací o vaší nemoci.
  • Během pohlavního styku se nebojte použít lubrikant.
  • Prožívejte intimitu i jinými způsoby než formou pohlavního styku. Objímání, líbání, mazlení, masturbace, orální sex, stimulace rukou, to vše může přispět k udržení vztahu.
  • Muži, kteří mají potíže s erekcí, mohou vyzkoušet léky na její podporu.
  • Organizujte s partnerem volnočasové aktivity, které vás spojují a pomohou vám na chvíli zapomenout na těžké chvíle.

I s IBD můžete mít děti

Vzhledem k tomu, že nespecifické střevní záněty bývají diagnostikovány především u žen v mladším věku, honí se mnohým z nich hlavou otázky ohledně možného těhotenství. Těhotenství je i s takto závažnou nemocí možné, vždy je však dobré jej plánovat v době, kdy pacientka nemá potíže a onemocnění je ve stadiu klidu. Výjimkou jsou většinou jen těžké formy zánětu doprovázené různými komplikacemi. Některé léčivé přípravky mohou ovlivňovat plodnost u mužů, je tedy doporučeno jejich vysazení tři měsíce před plánovaným početím. Těhotenství je vždy vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, navíc nikdy nepřerušujte léčbu bez předchozí porady.

Pacienti s nespecifickými střevními záněty se mnohdy cítí osamělí a frustrovaní. Mohou je trápit obavy z odmítnutí partnerem, z toho, jak bude fungovat erotika, zda bude možné početí. Jde o zcela přirozené pocity. Zcela zásadní je zde otevřená komunikace s partnerem. Pokud však již nemoc natolik narušila váš partnerský život, že jste bezradní, nebojte se obrátit na svého lékaře a další odborníky.

(mraf)

Zdroje: