#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru

Neexistuje univerzální dieta, která by byla vhodná pro všechny pacienty s ulcerózní kolitidou. U tohoto onemocnění, které přináší mnohé zažívací obtíže, si každý musí vyzkoušet, co zrovna jemu vyhovuje, a co mu naopak dobře nedělá. Přinášíme několik obecných doporučení…

Neexistuje univerzální dieta, která by byla vhodná pro všechny pacienty s ulcerózní kolitidou. U tohoto onemocnění, které přináší mnohé zažívací obtíže, si každý musí vyzkoušet, co zrovna jemu vyhovuje, a co mu naopak dobře nedělá. Přinášíme několik obecných doporučení…

Železo

Pacienti s ulcerózní kolitidou často trpí zvýšenou únavou. Hlavní příčinou v tomto případě bývá chudokrevnost, která je způsobena krvácením z vředů ve střevě a průjmy. K léčbě chudokrevnosti je nutný dostatek železa – to je obsaženo například ve špenátu nebo hrozinkách. Pokud vám tyto potraviny nedělají dobře, zkuste vaječný žloutek nebo artyčoky, ty bývají lépe stravitelné.

Nápoje

Pokud máte problémy s příjmem tuhé stravy, vyzkoušejte různé koktejly a speciální nápoje, které jsou dobrým zdrojem živin. Ty jsou vhodné, i pokud příliš hubnete, protože jsou vysoce kalorické. Nezapomínejte ani na vodu a jiné tekutiny, postižené střevo je hůře vstřebává a pacienti jsou více ohroženi dehydratací.

Mléčné výrobky

Mnoho pacientů s ulcerózní kolitidou mívá intoleranci laktózy neboli mléčného cukru a mléčné výrobky jim způsobují zažívací obtíže. Pokud se vás tyto problémy týkají, vyzkoušejte přípravky, kde je laktózy jen malé množství – tvrdé sýry nebo jogurty. Pokud zažívací problémy neodezní, vysaďte mléko a výrobky z něho úplně. Nahradit je lze třeba výrobky sójovými. Myslete však na riziko nedostatku vápníku a vitamínu D, které vedou k řídnutí kostí, a nahraďte si je ve své stravě něčím jiným.

Probiotika a vláknina

Probiotika jsou „hodné“ bakterie, které pomáhají trávení. Prodávají se ve formě tablet nebo sirupů a ve velkém množství jsou obsažené i v čerstvých jogurtech. Probiotika také pomohou osídlit střevo, kde jsou původní bakterie poničeny antibiotickou léčbou nebo průjmem. Co se vlákniny týká, potraviny na ni bohaté jsou hůře stravitelné a můžou pacientům s ulcerózní kolitidou způsobovat zažívací obtíže. Zkuste proto i tzv. bezezbytkovou stravu – vynechte ořechy, semínka, celozrnné výrobky a omezte syrovou zeleninu a ovoce.

Sestavte si vlastní jídelníček

  • Ulcerózní kolitida není způsobena špatným stravováním, přesto neustále dbejte na vhodný výběr potravin.
  • Vzhledem k riziku nedostatku některých látek v těle se zaměřte na pestrou stravu a nevynechávejte celé skupiny potravin.
  • Nějaký čas si zapisujte, co jste snědli a jak jste se cítili – snáze tak vypozorujete potraviny, které vám nedělají dobře.
  • Pozor hlavně na kořeněná a tučná jídla.
  • Trpíte-li křečemi, jezte malé porce a častěji, váš zažívací systém lépe stráví menší množství stravy přijaté najednou.
  • Poraďte se o svém stavu s lékařem nebo navštivte nutričního specialistu – ti by vám měli dát dostatek informací a zodpovědět vaše otázky.

(vesa)

Zdroj: www.webmd.com