#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čtyři triky proti zácpě

Čas od času tahle nepříjemnost potká každého člověka. Spíše než běžet hned do lékárny pro nějaká laxativa, je lepší pokusit se upravit své zažívání změnou životosprávy. Poradíme, čím rozhodně začít.

Čas od času tahle nepříjemnost potká každého člověka. Spíše než běžet hned do lékárny pro nějaká laxativa je lepší pokusit se upravit své zažívání změnou životosprávy. Poradíme, čím rozhodně začít. 

Důležitá průchodnost 

Zjednodušeně lze říci, že celý náš trávicí systém je vlastně taková dlouhá „roura“. Ovšem životně důležitá, o kterou je třeba se starat – na to však mnozí z nás zapomínají. A právě proto se občas stane, podobně jak to známe například u potrubí v domácnosti, že se i toto lidské a složité zařízení ucpe. Pak je třeba „věci“ uvést zpět do pohybu. Jak tedy vyzrát na zácpu? 

  1. Dodávejte vlákninu. Co nejlépe působí na naše střeva, je vláknina. To znamená, že v případě první pomoci je třeba sníst nějaké to ovoce a zeleninu. Nedostatek vlákniny v jídelníčku může být totiž prvotní příčinou zácpy. Pokud nejste velkým fanouškem ovoce a zeleniny, můžete se zkusit zaměřit například na celozrnné pečivo.
  2. Omezte jídelní prohřešky. Zmrzlina, pizza, sladkosti, chipsy a podobné „lahůdky“ mohou často zácpu ještě zhoršit. Nemáte-li zrovna pevnou vůli, pokuste se alespoň omezit mlsání na minimum.
  3. Dostatečně pijte. Samozřejmě se tím nemyslí alkohol ani tekutiny obsahující kofein či thein. Ty by vás vody jen zbavily, a to je v případě zácpy velmi nežádoucí. Jde o to, dostat do těla dostatek tekutin, aby se stolice „napila“ a tím usnadnila svůj postup vpřed. Pokud můžete, noste s sebou lahev čisté vody a podporujte tak svůj pitný režim.
  4. Buďte aktivní. Sedavý způsob života se někdy přenáší i na střeva. Nepohybuje-li se vaše tělo, omezí se pohyb i u střev. Sport, cvičení i pár aktivních přestávek během práce, to vše je prevencí proti zácpě. 

Kdy k odborníkům 

Pokud už jste naprosto bezradní, můžete vyzkoušet některá z mnoha laxativ na trhu. Měli byste ale vědět, že pokud to s nimi přeženete, lze si na nich velmi rychle vytvořit závislost. Je tedy vždy lepší poradit se se svým lékařem. Zácpa se může navíc někdy zkomplikovat hemeroidy, a dokonce i krvácením v oblasti konečníku. Pokud vaše obtíže trvají dlouho nebo najdete-li krev ve stolici, je opravdu správné bez ostychu lékaře vyhledat.

(dak)

Zdroj: www.webmd.com