#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida: víte, čím se liší?

Dvojice nespecifických střevních zánětů má mnoho společného. Mezi těmito nemocemi jsou však i jednoznačné rozdíly. Zjistěte jaké!

Spojuje je zánět ve střevech. Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou jako dvojčata – většinou se od sebe dají snadno rozpoznat, ale občas to bývá oříšek. Jejich odlišení někdy dělá problémy i lékařům. Stává se, že člověk chodí i několik let s diagnózou ulcerózní kolitidy, než jeho nemoc změní chování a vyklube se z ní jednoznačný „crohn“. Jindy je zase nález na pomezí obou nemocí a lékař musí pacientovi přidělit neurčitou diagnózu s názvem indeterminovaná kolitida.

Napoví místo a chování

Většinou se však Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida rozeznat dají. V čem jsou největší rozdíly?

  1. Umístění zánětu. Crohnova nemoc může zasáhnout jakoukoli část trávicí trubice – od ústní dutiny až po konečník. Může se vyskytovat na několika místech trávicího ústrojí zároveň. Mezi postiženou tkání jsou přitom úseky normální zdravé sliznice. Ulcerózní kolitida se vyskytuje jen v tlustém střevě a žádné ostrůvky zdravé sliznice mezi dvěma ložisky zánětu při ní nebývají. Může však postihnout buď celé tlusté střevo, nebo jen jeho větší či menší část.
  2. Některé příznaky. Krvácení z konečníku nebo krev ve stolici bývají obvyklejší u ulcerózní kolitidy. Crohnovu nemoc zase častěji provázejí bolestivé píštěle a fisury v okolí řitního otvoru nebo stenózy (zúženiny) střev. Většina příznaků je však společná oběma nemocem.
  3. Nález pod mikroskopem. Při ulcerózní kolitidě bývá zánětem postižená jen vnitřní vrstva střevní stěny – sliznice, zatímco u Crohnovy nemoci prostupuje zánět celou stěnou.

Který z těchto zánětů je horší?

Mnohem víc toho mají Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida společného. Jsou to třeba:

  • příznaky jako nepříjemné trávicí obtíže a únava,
  • vyšetřovací metody, kterými se tyto nemoci zjišťují a kontrolují – základem je kolonoskopie,
  • průběh, který spočívá ve střídání remisí (klidových období) a relapsů (období aktivního zánětu, kdy je více potíží),
  • léky, kterými se tato onemocnění léčí v době relapsu i v době remise,
  • některé komplikace, z nichž nejzávažnější je vznik rakoviny střev.

Lidé občas mají tendenci považovat ulcerózní kolitidu za lehčí onemocnění, než je Crohnova nemoc. To platí jen částečně. Ulcerózní kolitida se obvykle dá o něco lépe zvládat léčbou a člověka, který pokyny lékařů pečlivě dodržuje, častěji „odmění“ úplnou remisí. Lidé s ulcerózní kolitidou proto nepotřebují operaci tak často jako lidé s Crohnovou nemocí. Není to však pravidlo – i Crohnova nemoc může být mírná a naopak i kolitida může být úporná.

Pro obě onemocnění platí, že důsledné braní léků, dodržování životosprávy a pravidelné chození na kontroly jsou základ léčebného režimu.

(luko)

Zdroj: www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-colitis-difference#1