#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova choroba a infekce – začarovaný kruh, který (ne)lze rozpojit

Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících střevními záněty může mít důsledků opravdu mnoho – znesnadňuje diagnózu, způsobuje komplikace a může být i samotnou příčinou chronického střevního zánětu.

Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících střevními záněty může mít důsledků opravdu mnoho – znesnadňuje diagnózu, způsobuje komplikace a může být i samotnou příčinou chronického střevního zánětu.

Jsou viníky "hodné" bakterie?

V trávicím traktu žijí přirozeně tisíce bakterií, které za normálních okolností nemají negativní vliv na náš zdravotní stav. Naopak jsou důležité pro správné trávení i obranu proti škodlivým bakteriím. Dnes už víme, že Crohnova choroba je způsobena přehnanou imunitní reakcí ve střevech. Který mikroorganismus toto vyvolává, se ale stále neví. Nejnovější teorie ukazují, že zdrojem onemocnění by mohly být právě "hodné" bakterie. U geneticky predisponovaných jedinců mohou vyvolat nežádoucí reakci vedoucí až k výskytu chronického zánětlivého onemocnění.

Zákeřné průjmy

Komplikace při střevních zánětech způsobují bakterie, viry i kvasinky. Porušená střevní sliznice přestává být účinnou bariérou proti vniknutí infekce do organismu, která pak způsobuje různá onemocnění. Nejčastějšími virovými projevy jsou průjmy. Virová infekce může také "probudit" dosud "spící" chronické střevní onemocnění. Pro virový původ průjmu svědčí jeho vodnatá povaha. Krvácivé průjmy naopak značí bakteriální infekci. Velice závažnou komplikací je tzv. fulminantní kolitida, život ohrožující stav, který je častěji spojen s ulcerózní kolitidou než s Crohnovou chorobou. Stav se zhoršuje kombinací s vniknutím bakterie Clostridium difficile, která produkuje nebezpečný toxin a způsobuje tzv. toxické megakolon.

Komplikací může být víc

Kromě průjmů, i těch chronických, mohou bakterie způsobit i další nepříjemné potíže:

  • chronickou bolest břicha,
  • anorexii a nevolnost,
  • zvracení,
  • ztrátu hmotnosti,
  • nedostatek vitamínů.

Pozor na chřipku

Protože léčba idiopatických střevních zánětů spočívá v podávání léků snižujících imunitní odpověď, musíme být obezřetní při tzv. příležitostných infekcích, které se mohou projevit v trávicím traktu, ale i mimo něj. Dávejte si proto pozor na běžná infekční onemocnění i na to, jaké potraviny jíte a odkud pochází.

(jez)

Zdroj: Jordana Campbell, Thomas J. Borody, Sharyn Leis, The many faces of Crohn’s Disease: Latest concepts in etiology, doi: 10.4236/ojim.2012.22020

Gert De Hertogh, MD, Karel Geboes, MD, Crohn’s Disease and Infections: A Complex Relationship, Medscape General Medicine. 2004; 6 (3): 14