#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Astma, artritida, roztroušená skleróza, … K IBD se rády přidávají další záněty

Jako by jeden zánět nestačil. Pacienti s nespecifickými střevními záněty (IBD) mají vyšší riziko vzniku dalších zánětlivých a autoimunitních nemocí. Proč tomu tak je a co s tím?

Čísla hovoří jasně. Výskyt roztroušené sklerózy a podobných zánětlivých onemocnění nervů je u lidí s IBD 2,5krát vyšší než v běžné populaci. Jedinci s IBD, což jsou autoimunitní onemocnění střev, také významně více trpí astmatem, artritidou nebo lupénkou.

Antibiotika zhoršují, mesalazin zlepšuje

Lidé s nespecifickými střevními záněty jsou tedy náchylnější ke vzniku autoimunitních onemocnění i v jiných orgánech a orgánových systémech.

  1. Čím aktivnější a těžší je jejich zánět, tím je tato hrozba větší.
  2. Významně vyšší riziko vzniku nového autoimunitního onemocnění je také v době užívání antibiotik.
  3. Naopak při dlouhodobém užívání aminosalicylátů (mesalazin) se toto nebezpečí snižuje. To je tedy další „bonusový“ přínos dlouhodobé léčby mesalazinem, která už prokázala účinnost ve snižování rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Osobní strážci se někdy zmýlí. Ale proč?

Imunita neboli obranyschopnost organismu pracuje na principu složité souhry buněk, chemikálií a procesů v těle, které nás chrání před škodlivými vlivy z vnějšku. Při autoimunitní chorobě se však obranyschopnost člověka obrací proti němu samému – místo na zákeřné mikroby začínají naši „osobní strážci“ útočit na naše vlastní tkáně. 

Řadu mechanismů, kterými autoimunitní choroby fungují, už lékaři znají. Díky tomu umějí tyto nemoci i účinně léčit. Jedna otázka však zůstává nezodpovězená: proč vůbec tato onemocnění vznikají? Lékaři a vědci zatím vědí, že:

  • na jejich vzniku se podílejí geny – vrozené vlohy zděděné od rodičů. Nedědíme ale jeden gen pro autoimunitu, který by nemoc zaručeně způsobil. Spíše jde o souhru mnoha genů, které pravděpodobnost jejího vzniku zvyšují,
  • velkou roli hrají i vlivy prostředí – stres, strava, infekce, očkování a mnoho dalších.

Konkrétní příčiny u jednotlivých autoimunitních chorob však nejsou známé. Častý výskyt některých autoimunitních onemocnění současně u jednoho člověka by ovšem mohl ukazovat na to, že je vyvolávají stejné faktory a příčiny. A toto poznání by mohlo v budoucnu pomoci těmto závažným nemocem předcházet.

(luko)

Zdroje: 
www.medpagetoday.com
www.ecco-ibd.eu