Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vyhledávání


Nalezeno 1456 záznamů z celkového počtu 1456, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Jana B.
Dobrý den, u mého 11 letého syna zjistili chrohovu chorobu. Nicméně endoskopie v normě, slizice normálního vzhledu, jenom jeden erytém 2x2 cm. Krevní obraz v pořádku.Celiake vyloučena. ANCA a ASCA v normě. CRP v pořádku. Vysoký fekální calcoprotein. Jediné problémy 1x denně řidší stolice, bez bolesti. Z histologie vyšlo crohn a pankolitida. Sice pankolitida se uvádí u ulcerózní kolitidy, ale předpokládám, že se musí jednat o velmi vážnou podobu crohny, když je tedy úplně vše postiženo. Nicméne se ptám. Jak moc je přesná histologie? Nejedná se třeba o mikroskopickou kolitidu neznámého původu? A pak jedná se tedy o mírnou fornu nebo o vážnou formu crohna? Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, tyto dotazy musíte položit ošetřujícímu lékaři. Termín pankolitida se používá, pokud je endoskopický nález pozitivní, tj. je zánět v celém tlustém střevě. Endoskopie dle vašich údajů má syn víceméně v pořádku. Histologie je jen jednou z vyšetřovacích metod, která dává obraz Crohnovy nemoci, rozhodně nění možné diagnozu udělat jen na základě ní. Také se nedá jen z histologie určit, jak závažné onemocnění CN se jedná. Mikroskopická kolitida je nepravděpodobná. Dle toho, co píšete, se bud jedná o lehčí formu Crohnovy nemoci či o proběhlou infekční kolitdu. Více na základě uvedených údajů říci nedokážu, nevím, jaký je vývoj obtíží, zda bylo vyšetřeno i tenkého střevo apod. S pozdravem.
Barbora
Dobrý den, jsem v 9. měsíci těhotenství. Před měsícem mi lékařka na chirurgii diagnostikovala UC (pouze provedená rektoskopie, po krvi a hlenu ve stolici, bez biopsie). Na GE mi předepsali Salofalk a udělali výtěr na bakterie (neg.). Potíže odezněly a nyní se opět vrátily. Salofalk beru stále. Po šestinedělí mám jít na kolonoskopii. Ráda bych se zeptala, jaká vyšetření jsou důležitá pro správně stanovenou diagnózu UC. Dále jestli je pravda, že stejně jako čípky jsou účinná probiotika Mutaflor. Jaké je v Praze dobré pracoviště GE, které byste doporučila a nakonec, jestli si myslíte, že je šance, že po porodu problémy vymizí. Moc děkuji za odpovědi
Odpověď lékaře:
Dobrý den, hlavní diagnostickou metodou je koloskopie. Pokud je zánět jen na krátkém úseku konečníku, na začátku stačí i jen rektoskopie (v těhotenství určitě), určitě nevysazujte čípky, těhotenství ani při kojení nijak nevadí. Mutaflor se skutečně také používá, ale u pacientů k udržení remise (tj klidu onemocnění) po zaléčení většinou mesalazinem či kortikosteroidy. Na zmizení problémů po porodu bych se moc nespoléhala..., ale mělo by se podařit je zaléčit. V Praze je jistě mnoho zkušených gastronterologů, kteří se střevním zánětům věnují, můžete si vybrat, můžete se inspirovat např. na webových stránkách IBD pracovní skupiny v seznamu členů, tj. lékařů, kteří se IBD zabývají. S pozdravem.
Marta
Dobrý den, již delší dobu občas trpím na mírný diskomfort v epigastriu,kdy se mi přidalo neustále říhání vzduchu,i po doušku vody,dá se říci že klidně i 50x denně... Do toho občasná plynatost..se střevy,ani průjmy,špatnou stolici,jsem nikdy problém neměla.. absolvovala jsem gastro vyšetření žaludku,kde mi byl nalezen na velké křivině 6mm sesilni polyp,kdy čekám na výsledky..vlivem celkove,že jsem psychicky nestála osoba,kdy jsem se v minulosti léčila na paničkou ataku,jsem si už od prvních delších obtížích a po zjištění polypu vsugerovala nejhorší možný scénář a velmi se bojím.. potíže mi neustoupily,gastro lékař mi předepsal Dogmatil na říhání,který ale nechci brát kvůli jeho obsahu účinků vedlejších..tak jsem zašla za obvodní lékařkou,která mi diagnostikovala funkční dyspepsii a předepsala mi duspeptil retard..vzala jsem si tři prášky,večer,ráno,večer,kdy po požití třetího cca v 17 hod.,jsem si poté dala ve 22hod.jedno velké pivo Plzeň..poté šla kolem půlnoci spát,kdy mě po druhé hodině ranní vzbudily dcl velké křeče střev a bodání s následným větším průjmem,ne celou noc,ale ještě teď ráno mám malý doznetek průjmu..chci se zeptat,zda by to mohlo souviset s predmetnymj prášky,či s užitím piva na prasky,či zda mi to vyvolal prip.polyp a jedná se třeba o nějaké vážnější onemocnění,kde nastupují další příznaky ve formě průjmu..předtím sem tento problém neměla..snažím se stravovat dobře. Ještě se chci zeptat tedy na předmětný polyp,zda může značit probíhající nádor v žaludku už?ve zprávě mám,že mám okolí čisté,jen podrážděný žaludek a předmětný polyp...děkuji za odpověď. Je mi 28 let.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, opravdu není žádný důvod domnívat se, že máte nádorové onemocnění žaludku či jiné. Polyp jistě s obtížemi nesouvisí. Přikláním se k názoru lékařky, že se jedná o funkční dyspepsii, situaci a léky je možné řešit s gastroenterologem, či možná lépe s psychiatrem. Pivo může mít projímavý účinek. S pozdravem.
Ivana
Dobrý den, je rozdíl mezi Asacol klyzma a Pentasa klyzma? Je možné aby jeden lék zabíral a druhý ne? Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, i když mají léky stejnou účinnou látku, teoretické je možné, že jejich účinnost u jednoho konkrétního jedince je různá. A to se samozřejmě netýká jen mesalazinu. S pozdravem
Marek
Dobrý den, mam určenou diagnózu ulcerózní kolitidy. Je to trochu paranoidni, ale zrovna mam na doporučení lékaře po deseti letech vysazeny immuran. Je mi 22 let. Celkove téma světa je koronavirus, chci se zeptat zda jsem vice náchylnější k tomuto viru a zda se mám nejak chránit... Upřímně mam dojem ze je to celé nějaké pritazene za vlasy, ale člověk ma strach, když to říkají v televizi den co den...
Odpověď lékaře:
Dobrý den, pokud máte vysazeny imunosupresiva (Imuran) a UC je v klidu, tak pro Vás není větší riziko vzniku a průběhu onemocnění.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Klíšťová encefalitida a očkování