#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 19. 5. 2020

Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat;
Od roku 2014 mám Crohnovu nemoc kdy jsem v začátcích bral i silné kortikoidy a kde bylo spousty vedlejších účinků.Poslední roky jsem údajně v remisi i přes moje klinické problémy.Únava,vyčerpanost a to vše většinou po jídle nebo když vstávám brzy do práce.Jednou za čas krev ve stolici.Letos jsem měl již znovu po roce opakující se akutní zánět prostaty.Loni crp přes 30, letos 1,5. Bral jsem antibiotika což mi můj stav zase zhoršilo.Co mě teď, ale nejvíc trápí je to, že mě strašně bolí prsty na rukou i celé zápěstí.
Začalo to přeď 3lety kdy mě začalo bolet levé rameno.Přisuzoval jsem to pràci na bytě při rekonstrukci.Bolí mě rameno a část pod lopatkou.Jako by mi ji někdo rval ven+ mě křupou asi vazy.Z tohoto problému to přešlo i přes rehabilitace do bolestí i krční páteře. Po nějaké době mě začaly bolet kolena když jsme s přítelkyní šli z kopce z procházky.Bolest to byla velká.Rtg kolen nic,léky nepomohly.Po čase bolest zmizela a za další rok mě začalo bolet na zadní straně kolene,v tom ohybu.Bolest byla velká i pouze při sezení a ohhlé noze.Sono žil-nic.Po nějakém čase přestalo i tohle a v zimě mě začal bolet z ničeho nic,po probuzení ukazováček.Silná bolest a v prstu,kloubu,mi křupalo.Ortopedovi jsem vše chtěl říct, ale prý musíme postupně.Tedy prvni rameno..Bral jsem biofenac který zabíral a teošku mi pomohl s prstem,vše ostatní ale zůstalo stejné.Po dobrání léků mě vše zase začalo rapidně bolet a k prstu na jedné ruce se přidávají o další na druhé ruce. 2dny jsem teď měl bolestivou pokožku na dotek a v noci mě bodá i v noze.Z ničeho nic. Je možné, že si nikdo nedává souvislosti dohromady a trpím revmatoidní artritidou?můžu ji mít aniž bych měl špatné hodnoty crp?Dle mě by to bylo jediné vysvětlení na tu schvácenost,únavu a neustálé bolesti různých částí těla.Nutno podotknout, že mi je 29 let.

Tuto zprávu píšu v rychlosti a co nejstručněji to jde.
Byl bych vám moc vděčný za odpověď.

Nashledanou.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 27. 5. 2020

Dobrý den, rozhodně tyto obtíže velmi pravděpodobně souvisí s Crohnovou nemocí. Nepíšete, jakou užíváte léčbu, ani jaké jste měl postižení při CN. Tyto problémy je potřeba řešit na revmatologii (ne na ortopedii), při CN jsou mimostřevní obtíže na pohybovém systému úplně nejčastější, CN se může spojit i s artritidami, sakroileitidami apod. Zvýšené CRP rozhodně není nutné k této diagnoze, některé formy mohou být i při nízkých zánětlivých parametrech a při relativní remisi CN stran střeva. Rozhodně obtíže řešte. Držím palce.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.