#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je opravdu bezezbytková strava při střevních zánětech nutná?

Miluji rajčata. A taky papriky. A okurky, ředkvičky, hrášek, kukuřici, meloun, jablka a hrušky. Vlastně mě napadá druh zeleniny nebo ovoce, který ráda nemám. Proto, když jsem si poprvé přečetla, že lidem s ulcerózní kolitidou je doporučená bezezbytková dieta, šla jsem do kolen. Bezezbytková dieta totiž znamená stravu bez slupek, zrníček a s minimem vlákniny a syrové zeleniny a ovoce.

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří

Pořekadlo o kaši a její horkosti naštěstí platilo a stále platí i v mém případě. V začátcích života s kolitidou, když jsem ještě bydlela u rodičů, jsem však vzala doporučení bezezbytkové diety při kolitidě opravdu vážně. Maminka se mi snažila připravovat jen tepelně zpracovanou zeleninu a ovoce a bezezbytková jídla. Dokonce spařovala i rajčata a papriky, právě kvůli jejich jemným slupkám.

Postupně se však ukázalo, že v době remise u mě bezezbytková dieta rozhodně není nutná. A dokonce ani většinou v době relapsu. Zjistila jsem, že rajčata ani papriky mi nic zlého se zažíváním nedělají. Stejně tak dobře strávím ředkvičky a okurky. Jablka i hrušky si loupu, z hroznového vína oddělávám zrníčka a občas i slupky. Jen u kukuřice a melounu počítám s tím, že mi možná zrychlí krok směrem k toaletě a že po hrášku a cibuli bývám takzvaně nafouklá. Takže až na drobná omezení a výjimky můžu jíst prakticky všechno.

A co oříšky?

Dokonce jím i oříšky. Klidně jen tak – syrové. Nijak je nespařuji, nedrtím ani nenamáčím předem do vody. Znám přitom několik dalších přátel s IBD, kteří oříšky milují podobně jako já. Jedna moje známá, která má Crohnovu chorobu ve stenózující formě (zúžení střev), je kupodivu jí taky. Předem si je ovšem namáčí.

Zároveň mám hodně známých, kterým nesedí nejen oříšky, ale také rajčata, papriky, okurky a celkově zelenina. Především to jsou ti s Crohnovou chorobou. Kamarádi s ulcerózní kolitidou většinou jedí všechno podobně jako já.

Proto vždycky při výživových konzultacích říkám: „Záleží, jestli máte Crohnovou chorobu, nebo kolitidu. A u té první diagnózy také záleží na místě zánětu a případném výskytu stenózující formy.“

Při stenózách s vlákninou opatrně

Stenózy jsou opravdu podstatným důvodem pro dodržování bezezbytkové stravy nebo obezřetnost v případě konzumace většího množství vlákniny ve stravě. Moje kamarádka začala při snaze shodit po porodu nějaké to kilo jíst ve větším množství saláty a zeleninu. Jenže asi jí bylo až moc, protože jeden večer dokonce skončila po konzumaci rajčete s obrovskými bolestmi v nemocnici. A ano, má stenózující formu Crohnovy choroby. Ale třeba ovesné vločky jíst může, okurku nebo jablko taky.

Tedy platí, že dieta při střevních zánětech bývá individuální. Bohužel i bohudík. Obecně mohu říct, což mám ověřené u mnoha přátel a klientů s některým ze střevních zánětů, že lidé s ulcerózní kolitidou nemusejí tolik dbát na svůj jídelníček a obsah vlákniny v něm jako lidé s Crohnovou chorobou.

Většina osob s Crohnovou chorobou si musí dát na vlákninu ve stravě velký pozor. Ale ne všichni a netýká se to všech druhů ovoce, zeleniny a dalších jídel s obsahem vlákniny. Neznamená to však, že musí jíst jen bezezbytkově – někdy stačí, když si problematických potravin dají méně, a vše je v pořádku.

Myslím, že vždycky záleží na našem zdravotním stavu a celkové kondici. Někdy nám může víc než ovoce a zelenina škodit strava s větším množstvím pečiva, buchet a lepku anebo mléčných výrobků, jindy strávíme ledasco. Prostě buďme opatrní! Obzvlášť v relapsu a celkově při velké aktivitě zánětu, což platí i pro osoby s ulcerózní kolitidou.

CZ-nonP-2200007

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková