#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Test partnerství a vztahů? Střevní zánět

Když vás stále bolí břicho nebo dvacetkrát za den letíte na velkou a odbíháte při milostném sbližování na záchod, je najednou střevní zánět mnohem větším problémem, než se vám předtím zdálo. O tomhle tématu se navíc moc nemluví. Proto jsem se rozhodla vám napsat, jak jsem objevila, že střevní zánět může být kromě průšvihu i skvělým testem partnera.

Ulcerózní kolitida mi vypukla ve dvaceti. V tu dobu jsem už dva roky chodila se skvělým klukem a kolitida náš vztah nijak neovlivnila. Během čtrnácti dní od potvrzení diagnózy mi zabraly léky a já měla pocit, že se zas tak moc nestalo. Zatímco moje mamka řešila, jestli budu moct mít s touhle nemocí v budoucnu děti, pro mě byl důležitější vztah a taky škola. Navíc se pro mě nemoc díky rychlému zaléčení stala na pár měsíců „neviditelnou“.

Jenže… po roce se kolitida ozvala znovu a tentokrát jsem skončila na kortikoidech a taky v nemocnici. Přítel měl o mě strach, ale zdálo se mi, že druhý atak spíš náš vztah utužil. Tentokrát jsem se do remise dostala po půlroce. Pár dní poté, co jsem vysadila poslední kortikoidy, mě ale život položil na kolena. Moje první láska zahynula při nehodě na motorce a všechno šlo do kopru.

Po dalším půlroce se mi rozjela pankolitida…

S pankolitidou byly krvavé průjmy nejen na denním, ale dokonce i hodinovém pořádku. V tomto stavu jsem dostudovala vysokou školu a vydala se znovu vstříc vztahům. Z těch se mi stala nová škola života. Jeden kluk mi utekl z prvního rande, když jsem potřebovala jít nutně na záchod. Další mě sprdl za to, že ho to moje břicho už nebaví. Prostě nic moc.

Když jsem po nějaké době randění vzdala a spíš ze srandy si dala inzerát na internetovou seznamku, už jsem nic moc od mladých pánů nečekala. Kde jsem se ale měla normálně seznámit, když jsem se necítila na chození po diskotékách nebo třeba sportovních akcích?

Na inzerát mi odpovědělo víc než dvě stě mužů. Mezi nimi i jeden báječný kluk. Začali jsme si psát e-maily a brzy poté si domluvili první schůzku. O svém zdravotním problému jsem mu musela říct hned na začátku schůzky. Šli jsme na procházku a já v průběhu rande skákala chvílemi do křoví. Ale tohohle kluka to neodradilo. Za další měsíc mě doprovázel z koloskopie a vůbec mu nevadilo, že mám na obličeji dermatitidu, která souvisela s léčbou kortikoidy i mým celkovým zdravotním stavem. Zvládl i mé občasné odbíhání na záchod, když se blížila nebo konala intimní chvíle.

Díky naší lásce jsem se začala dostávat z nejhoršího

Po půlroce našeho vztahu taky začala konečně zabírat nová biologická léčba. Po dalším roce a půl jsem se dostala dokonce do remise. Dnes jsem v dlouhotrvající remisi (dokonce rok bez léků), devět let jsme manželé a máme spolu dvě zdravé děti. Samozřejmě můj zdravotní stav není zásluha jen mého muže, ale mojí roky trvající práce na sobě a svém stavu. Ale přesto říkám:

„Zázraky se dějí a andělé v lidské podobě taky existují. A navíc − střevní záněty (nebo jakákoliv jiná závažná nemoc) jsou takovým testem partnera.“ Moc vám přeji, aby ten váš tím testem prošel anebo se brzy objevil takový, který tenhle test splní na sto, nebo aspoň devadesát procent.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková