Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vhodné potraviny

  • Celozrnné pečivo, obiloviny (s výjimkou pšenice, která může působit problémy), rýže, pohanka, müssli.
  • Ovoce a zelenina je lépe tolerována, pokud je lehce tepelně upravená. Zelenina může být dušená, výborné jsou i čerstvě připravené kompoty (bez přídavku cukru).
  • Mléčné výrobky – lépe jsou snášeny kysané mléčné výrobky, neupravené mléko může střeva podráždit. Vyhněte se taveným a plísňovým sýrům, dejte přednost tvrdým sýrům.
  • Ryby – vhodné je konzumovat pokrmy z ryb jednou až dvakrát týdně. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a mohou pomoci probíhající zánět zmírnit.
  • Maso a vejce neobsahují balastní látky, a proto mohou působit zácpu, v dolních částech trávicího traktu mohou navíc podléhat hnilobným procesům. Proto je nutné je konzumovat s mírou. Lépe stravitelné je libové maso – drůbeží, skopové, hovězí. Hůře stravitelné je vepřové, tučné hovězí maso, kachna, husa, uzeniny.
  • Tuky a oleje – vhodné jsou rostlinné oleje (slunečnicové, sójové, olivové) a neztužené živočišné tuky (máslo). Snažte se omezit sádlo, margaríny, majonézy.

Při těžkém průběhu onemocnění se snižuje zpětné vstřebávání žluči ve střevě. Ta má nezastupitelnou roli při trávení tuků. Proto dochází k průjmům a stolice je mastná a světlá. Nemocný je ohrožen nedostatkem tuků i v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E, K). Proto je nutné mít příjem těchto vitaminů pod kontrolou.

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo