Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1418 záznamů z celkového počtu 1418, zobrazeny 16. - 20.

 1  2  3  [ 4 ]  5  6  7  8  9  10  11 
Miroslav Doseděl
Dobrý den, trpím Crohnovou chorobou. Dlouhodobě žívám Budenofalk Uno 9mg a Omeprazol 20mg. Loni v létě mi byl odstraněn žlučník(kameny). Po několika měsíční úlevě mě začali trápit opět trávicí problémy. Bolesti a křeče v nadbřišku, nadýmání, světlá přerušovaná stolice, zhoršení střevního zánětu. Pomohl mi až Panzytrat 25 000. Zkoušel jsem i Pangrol 20 000, ale ten nepomáhá. Je rozdíl mezi podáním enzymů v granulkách a tabletách? Cenový ano :-) Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, Panzytrat 25tis. by měl být skutečně účinnější. S pozdravem.
Karin
Dobrý den, obracím se k vám s žádostí o radu. Od listopadu mám lehce zvýšené hladiny amylazy a lipazy (1,05 a 1,91). Od té doby jsem byla již 4x na pohotovosti s bolestmi břicha kolem pupku, poslední dobou se bolest spíš lokalizuje do podbřišku a právě jámy kyčelní. Během těchto záchvatů mám vždy teploty, zimnice, zvýší se mi crp na těch zhruba 70 (jednou dokonce až 220), mírná leukocytoza 11,6 a zvýšení hladin amylaz a lipaz na hodnoty kolem 3 až 4. Všechna sona, rentgeny i gastroskopie jsou čisté. V období klidu se cítím skvěle, držím pankreatickou dietu, ale když přijde bez jakékoliv dietní chyby záchvat, tak je to hrozné. Průjmy během záchvatů nemám nikdy, někdy zvracim, ale hlavně se cítím těžce, po dvou soustech už jsem plná a hlavně tedy cítím bolest v oblasti pupku (střev) a slepého střeva. Myslíte, že by se mohlo jednat o Crohna? Děkuji za odpověď Vilímová
Odpověď lékaře:
Dobrý den, to bohužel nedokáží říci. Ale určitě je vhodné doplnit koloskopii, pokud ještě nebyla udělána, CT břicha, též vyloučit, že se nejedná o autoimunitní pankreatitidu. S pozdravem.
Skalova
Dobrý den, mám již několik měsíců problémy typu nadýmání, hlasité projevy v břiše, někdy až takový jako kdyby hlasité projevy v oblasti žaludku, někdy bolest tupá,někdy ostřejší. nález na gastroskopii v létě byl: nález několika erozí v bulbu duodena (kontaktně krvácející) imkopemtence kardie Měla jsem 4 týdny HELIDES Krevní obraz OK, CRP OK Kalprotektin lehce nad (54) Nyní se potíže opět objevily možná v horší míře, je možné, že se tedy bulbitida nedá vyléčit úplně? Lékař je měsíc na dovolené... Děkuji moc!
Odpověď lékaře:
Dobrý den, je možné, že se tyto obtíže vrátily, užívání blokátoru protonové pumpy (Helides) v tomto případě by asi bylo vhodné déle než jeden měsíc. Určitě navštivte lékaře.
Alžběta Kratochvílová
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, jestli je užívání léku cortimet v těhotenství bezpečné. Děkuju
Odpověď lékaře:
Dobrý den, ano, je zcela bezpečný lék v těhotenství. S pozdravem
Aneta
Dobrý den, Mám Ulcerózní Kolitidu teď jsem, ale v remisi, ale moje obvodní doktorka mi řekla, že bych měla podstoupit kolonoskopii na tomhle vyšetření jsem byla dvakrát v životě s ulcerózní kolitidou se léčím od roku 2013 řekla mi, že je vhodné abych na kolonoskopii šla. Chtěla bych se zeptat jestli tohle vyšetření je teď v remisi opravdu pro mě hodně důležité, protože se mi opravdu na něho nechce. Měla bych opravdu na kolonoskopii jít?? Dekuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, na podobný dotaz jsem odpovídala minule. Pokud máte UC cca 5 let, podstoupila jste koloskopii již 2x, jste v remisi, tak k opakování koloskopie není žádný důvod. Je vhodné se na nutnosti kontrolní koloskopie domlouvat se svým ošetřujícím gastroenterologem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Poruchy srážlivosti krve