#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 15. 4. 2024

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o informaci. Dcera 2 roky a 9 měsíců měla nyní asi 14 dní občas hlen ve stolici, (některý den ano, některý ne, těchto 14 dní měla i více větrů, nyní už ne, ani se neobjevuje hlen) . Byli jsme u lékaře - vyšetření na Kalprotektin negativní, zánětlivé parametry negativní, elevace D-dimerů, hraniční AST, imunoglobuliny negativní, OK negativní, FOB 144, parazitologické vyšetření 2x negativní, enterobioza, stolice na ANR, ANCA negativní, výsledek z rekta, celiakie a ASCS zatím není k dispozici (čekáme na výsledky). UZ břicha s normálním nálezem.
FOB je prý skryté krvácení ve stolici, doma jsem ji zkusila udělat test z lékárny na okultní krvácení (10ng/ml), vyšel mi pozitivní, jsou tyto testy vhodné pro děti, nebo jaké jsou normální hodnoty krve ve stolici - u dětí a dospělých se liší? Děkuji moc za odpověď.

Štepán Peterka, 23. 4. 2024

Dobrý den, musím na začátek říct, že nejsem dětský gastroenterolog.
Co se týče FOB tak ty jsou značně nespecifické a jejich hlavní cíl je vyhledávat v populaci rizikové pacienty s potenciálními polypy/rakovinou střeva. Nemyslím si, že tyto testy jsou vhodné pro malé děti. Co se týče referenčních hodnot, tak každý test má hodnoty jiné, navíc volně prodejné testy z lékárny určitě budou méně specifické. Za mne suma sumárum bych v tomto případě pozitivitu testu nebrat "tak vážně".

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.