Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1293 záznamů z celkového počtu 1293, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Karolina
Dobry den, je mi 26let, v unoru jsem po osmi letech vysadila antikoncepci, v dubnu silene krece v brise, vysoke horecky 39+, odvezla me rychla a odoperovali slepe strevo, nasadili dvoje antibiotika a kortikoidy s tim, ze maji podezreni na Crohna. Domu me propustili s medrolem. Za 14 dnu opet vysoke horecky, bolest bricha, od te doby lezim v nemocnici... mesic jsem brala dvoje antibiotika, kortikoidy a nove nasadili pentasu.. mela jsem dve kolonoskopie, MR, CT, crohn stale neni diagnostikovany, jsem objednana na vysetreni tenkeho streva dvoubalonkovou metodou. Minuly tyden me chteli po dvou mesicich propustit, ranni krev byla v poradku, odpoledne zimnice a opet teploty 39 stupnu, lehka bolest bricha, nasadili mi dalsi antibiotika, z vecerni krve, ze pry zase zanet.. je tohle normalni? Nikde jsem se nedocetla, jak vypada reklaps...? To budu mit pri kazdem vzplanuti nemoci horecky 39+??! Prujmy nemam, z drivejsi doby jen obcas - treba jeden, dva dny a dva-tri tydny nic.. nikdy mi nebylo tam spatne, ze bych kvuli tomu vyhledala doktora.. muze to byt neco jineho nez crohn? V rodine ho nikdo nema, stresove zamestnani jsem opustila v listopadu... bojim se, ze se to bude stale vracet :( Dekuji za Vas nazor..
Odpověď lékaře:
Dobry den, moc rada bych Vam pomohla, ovsem bez znalosti jedineho vysledku z provedenych vysetreni tezko mohu udelat diagnozu. Pokud se budu ridit tedy jen Vami popsanymi obtizemi, takovy prubeh Crohnovy nemoci by padal v uvahu asi zejmena v pripade, ze byste mela nitrobrisni absces. Pokud jste pred operaci appendixu nemela vubec zadne obtize, mohlo by se jednat asi i o nejakou pooperacni komplikaci (tez by mohlo jit i o absces). V pripade, ze je diagnostika u Vas tak slozita, ze lekari v nemocnici ani po 2 mesicich si nejsou jisti diagnozou a lecba se nedari, pokuste se o ziskani druheho nazoru nekde jinde (nejlepe krajska nemocnice, fakultni nemocnice atd). Je k tomu ale potreba, aby dotycny mel k dispozici vysledky vysetrenich. Kakzdopadne Vam drzim palce!
Jiří
Dobrý den.Prosím o radu ohledně vysazení ASACOLU při dietě před kolonoskopií. Zdali můžu prášky užívat v průběhu diety či nikoli.Děkuji.
Odpověď lékaře:
Asacol není nutné vysazovat. S pozdravem.
Kamil Čičatka
Dobrý den, mám problém, který bych rád s Vámi zkonzultoval. Akutně, nyní již asi 5. týdnem, trpím průjmem, kterého se nemůžu zbavit. Mám UC a vyšetření u doktora ukázalo, že se nejedná o relaps. Průjem jsem dostal po užívání silných antibiotik. Doktor říkal, že se jedná o nějaký další nespecifický zánět (calprotektin 1100] a že mám brát probiotoka a také mi doporučil SCD dietu (bez složitých cukru). Probiotika zkouším od začátku, SCD jen pár dnů. Také beru kolostrum ve forme tablet na posílení imunity, protože jsem v léčení s lymfomem írok a půl v remisi). Je tato lečba optimální? Zdá se mi totíž, že je lékař dost bezradný a já také. Poradite prosím? Děkuji Kamil Č.
Odpověď lékaře:
Dobry den, zcela otevrene- pokud mate obtize po ATB, jiz dg. UC, kalprotektin pres 1000, tak nevim na zaklade ceho dosel osetrujici lekar k zaveru, ze se o relaps UC nejedna..? To jste mel zcela normalni koloskopicky nalez? Asi bych na Vašem místě urychleně vyhledla jineho lekare, myslim, ze probiotika ani kolostrum nejsou dostatecnou lecbou. Mohlo by se jednat o relaps UC, muze byt komplikovan i pseudomembranozni kolitidou ci virovou superinfekcí jako následek antibiotické léčby. Drzim palce.
Karin
Dobrý den paní doktorko,před měsícem jsem užívala atb.Amoksklav na zánět nosohltanu, užívala jsem k tomu probiotika,léčbu jsem zvládla bez vedlejších účinků,ale jakmile jsem atb.dobrala nastaly problémy,už asi 3 týdny mám vodnatou stolici až průjem,užívám probiotika Biopron Forte a beru si i Endiaron. Můžete mi prosím poradit, jak se potíží zbavit? Děkuji za radu. S pozdravem Karin
Odpověď lékaře:
Dobrý den, pokud už jste sama zkoušela probiotika a nepomohlo to, určitě navštivte lékaře. S podzravem.
Eva Benešová
Dobrý den,prosím o radu.Mému bratrovi byla před půl rokem diagnostikována idiopatická ulcerozni kolitida.Střídají se u něj fáze klidu a zase chvíle akutního zánětu.Užíval velké dávky kortikoidů a imunosupresív,ale bez věčšího efektu.Užívá probiotika a prebiotika jako podpůrnou léčbu.Je možné nastavit u této nemoci nějakou dietu,nebo co smí a čemu se vyhýbat?Děkuji předem za radu
Odpověď lékaře:
Dobrý den, toto je často se opakující dotaz.. Pokud je mi známo, žádná dieta nezaručí fáze klidu u UC. Pacient se má stravovat tak, jak mu vyhovuje- pacienti většinou sami dobře vědí, co jim dělá dobře a co ne.. Nicméně i tak je strava spíše o tom, zda bude mít pacient nějaké střevní obtíže a nikoliv o tom, zda se mu vylepší nebo zhorší zánět. Pozor je ale potřeba dát na mléčné výroby, většinou také na přílišný příjem vlákniny, a to zejména v období relapsu zánětu. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie