Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Vláknina může zdraví i škodit
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

Zdroj:

(sva)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

Nevolnost na dovolené. Snad každý jsme se s tím setkali. A pokud ne na vlastní kůži, tak z vyprávění...

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Martina Benáčková je žena s Crohnovou chorobou, která vystudovala regeneraci a výživu ve sportu a učitelství tělesné výchovy. Svoje...

Se střevními záněty na cestách

Se střevními záněty na cestách

Nahradí biologická léčba konvenční terapii při IBD?

Nahradí biologická léčba konvenční terapii při IBD?

Kamila (36): I když se cítíte dobře, léky samovolně nevysazujte!

To, že samovolné vynechání nebo snižování léčby není pro dlouhodobou léčbu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy vhodné, je asi...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Pylový Zpravodaj pro celou ČR