Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Střevním zánětům nesvědčí ananas ani pomeranče

Stojíte nad mísou ovoce a nevíte, po kterém kousku sáhnout? Dejte přednost hruškám, mangu, banánům či papáje. Exotické ovoce papája je úplně nejlepší volbou pro pacienty se střevními záněty, podle některých totiž napomáhá trávení díky enzymu papainu.

Střevním zánětům nesvědčí ananas ani pomeranče
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Ovoce je sice zdravé, konzumace většího množství ale může zatížit a podráždit zažívací trakt. U pacientů se střevními záněty tak snadno dojde ke zhoršení jejich obtíží. V době, kdy je onemocnění aktivní, by proto pacienti měli ovoce z jídelníčku úplně vyřadit.

Pomeranče a ananas jsou nejhorší

Stojíte nad mísou ovoce a nevíte, po kterém kousku sáhnout? Dejte přednost hruškám, mangu, banánům či papáje. Exotické ovoce papája je úplně nejlepší volbou pro pacienty se střevními záněty, podle některých totiž napomáhá trávení díky enzymu papainu. Problémy mohou naopak způsobit například pomeranče, mandarinky nebo ananas. Kyselé ovoce mění pH ve střevech a může tak výrazně narušit procesy, které tam probíhají.

Džusy pouze naředěné vodou

Ovocným džusům a šťávám by se pacienti se střevními záněty měli pokud možno vyhýbat úplně. Přijatelným řešením je jejich naředění vodou.

Potíže může způsobit také zelenina či oříšky

Nemocní se střevními záněty by měli kromě ovoce dávat pozor také na zeleninu či oříšky. Obecně veškeré potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou způsobit těmto lidem obtíže. Vláknina může zhoršit průjem či plynatost, velké množství vlákniny se proto nemocným se střevními obtížemi nedoporučuje. Více o vláknině a jejím účinku na trávení si můžete přečíst v článku Vláknina může zdraví i škodit.

Upravte si jídelníček na míru

Každý jedinec má individuální snášenlivost určitých potravin. Člověk by se měl naučit naslouchat svému tělu. Pacient s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou by měl postupně otestovat a zjistit, která jídla mu nedělají dobře. Tyto potraviny je posléze nejlepší omezit nebo úplně vyřadit z jídelníčku.

(tek)

Zdroj: www.wikihealth.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Kamila (36): I když se cítíte dobře, léky samovolně nevysazujte!

Kamila (36): I když se cítíte dobře, léky samovolně nevysazujte!

Při střevních zánětech dbejte na přísun železa a vitaminu D

Pacienti se střevními záněty, jako jsou Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, trpí často nedostatkem železa a vitaminu D. Proč...

Zelené potraviny – zázračná pomoc při Crohnově chorobě

Zelené potraviny jsou trendem dnešní doby. Jednoduše je připravíte, nepřiberete po nich, a navíc tělu doplníte důležité vitaminy a...

Shrnutí nových druhů biologické léčby při IBD

Shrnutí nových druhů biologické léčby při IBD

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

Nevolnost na dovolené. Snad každý jsme se s tím setkali. A pokud ne na vlastní kůži, tak z vyprávění...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Poruchy imunity