Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Průjem je obtěžující onemocnění, při kterém dochází k častému vyprazdňování řídké stolice. Někdy se může přidat teplota, schvácenost, křeče a bolest břicha, vzácněji i zvracení. Toto nebezpečí v létě číhá téměř na každém rohu: grilujeme, pojídáme zmrzliny, občas neodoláme majonézovým salátům. A bakterie v jídle se v horkém počasí tak dobře množí. Když se k tomu přidá menší hygiena při letní dovolené nebo pití vody z nepříliš bezpečného zdroje, průjem je na světě.

Přežijte léto bez nehody

Pokud si chcete nejen svoji dovolenou, ale celé léto užít v klidu, dodržujte následující zásady:
  • Všechny potraviny, které to snesou, uskladňujte v lednici – bakterie se v chladu špatně množí a jídlo pak nepředstavuje z hlediska vzniku průjmu takové nebezpečí. V chladu by mělo být samozřejmostí uskladnění masa, vajec, mléka, mléčných výrobků. Necháme-li totiž pokrmy s vysokým obsahem bílkovin v teple, bakterie se rychle množí a dokážou vyvolat průjmové onemocnění.
  • Dbejte na řádnou tepelnou úpravu pokrmů – raději si v létě dejte vejce natvrdo než polotekuté volské oko, kuřecí maso je lépe smažit pomalu než si dát rychlý polokrvavý steak. Také grilování se nesmí uspěchat. Naopak nechte maso pomalu pořádně propéct.
  • Vyhýbejte se pití vody z podezřelého zdroje – průjmy můžeme získat nejen z potravy, ale i z kontaminovaných nápojů. Proto, hlavně v cizině, je důležité pít jen balenou vodu. Důležité je nedávat si do nápojů led, protože ten může být vyroben z kontaminované točené vody!!!
  • Konzumujte jen hluboko zmrazené zmrzliny.
  • Myjte si ruce – neopomenutelnou prevencí průjmu je také zvýšená hygiena rukou, zvláště v kempech nebo ubytovnách a hlavně po použití toalety. Ze špatně umytých rukou můžeme dostat např. shigelózu, která nejednoho kempaře vyplaší krvavým průjmem.

Dvojnásobná opatrnost v cizině!

Jestliže cestujeme do ciziny, je potřeba dávat dvojnásobný pozor! Často se tam vyskytují původci našemu tělu neznámí, a proto nebezpečnější. Dávejte proto pozor nejen na špatně skladované nebo upravené pokrmy, ale doporučuje se pít zásadně balenou vodu.

(syna)

Zdroj:

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

VSL3 jako pomocník na cestách i ochrana před relapsem

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Martina Benáčková je žena s Crohnovou chorobou, která vystudovala regeneraci a výživu ve sportu a učitelství tělesné výchovy. Svoje...

Zelené potraviny – zázračná pomoc při Crohnově chorobě

Zelené potraviny jsou trendem dnešní doby. Jednoduše je připravíte, nepřiberete po nich, a navíc tělu doplníte důležité vitaminy a...

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Se střevními záněty na cestách

Se střevními záněty na cestách

Nahradí biologická léčba konvenční terapii při IBD?

Ačkoli jsou roční náklady na biologickou léčbu pacienta s IBD v porovnání s konvenční léčbou minimálně trojnásobné, bude vzhledem...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba