Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

S vařečkou kolem světa – Japonsko

Japonsko, země vycházejícího slunce, ale také země spojovaná s vyspělými technologiemi, pokorou, sushi a rýžovým alkoholickým nápojem saké.

S vařečkou kolem světa – Japonsko
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Japonsko, země vycházejícího slunce, ale také země spojovaná s vyspělými technologiemi, pokorou, sushi a rýžovým alkoholickým nápojem saké. Z pohledu střevních zánětů je tato země spojována také se zvyšujícím se množstvím pacientů trpících ulcerózní kolitidou a Crohnovou nemocí. Jak je to možné? Předpokládá se vliv měnícího se způsobu života Japonců, který se stále více přibližuje zemím Evropy a USA. Je také všeobecně známo, že pracovní tempo většiny Japonců je ve srovnání se zbytkem světa obrovské a důsledky stresu se na jejich zdraví také podepisují.

Přesto stále platí, že Japonci se průměrně dožívají nejvyššího věku na světě. Zásluhu na tom má pestrá strava složená z ryb, rýže a sójových produktů a také pozitivní přístup ke stáří, všeobecné zdravotní pojištění a vzdělání.

Západní vliv však způsobuje postupnou změnu typické japonské stravy. Rýže stále ještě dominuje, ale Japonci jí dnes konzumují o 35 % méně než před čtyřiceti roky. Velmi výrazně také zvýšili příjem masa a tuků. Přesto stále konzumují doporučovaný poměr bílkovin rostlinných a živočišných jedna ku jedné.

Typickým jídlem, kterého se nemusí bát ani pacienti s idiopatickými střevními záněty (IBD), je rýže a produkty z ní. Výjimku tvoří saké. Saké se do češtiny překládá jako rýžové víno, ale jeho výroba je velmi podobná výrobě piva. A vzhledem k obsahu alkoholu (průměrně 14–17 %) není pro pacienty trpícími nespecifickými střevními záněty saké příliš vhodné.

V Japonsku si ale můžete pochutnat třeba i na čínských nudlích s masem, kari rýži nebo yakitori (malé kousky kuřecího masa se zeleninou na jehlicích). Výhodou japonské kuchyně je střídmé používání koření. K ochucení pokrmů se používá především zázvor, pepř (černý, japonský nebo sečuánský), chilli, glutaman sodný a sezam.

Sushi

Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel. Většina lidí si pod tímto pojmem často představí syrové rybí maso s rýží, ale sushi je především vařená rýže (typ nišiki) spojená se speciální octovou omáčkou (sušinoko – směs octa, cukru a soli). Takto připravený základ se doplňuje o plátky mořské řasy nori, tenkou vrstvičku pasty z křenu wasabi, zeleninu (například okurka, mrkev), avokádo, losos nebo kaviár. Ryby v sushi mohou být nahrazeny i jinými plody moře. Výsledná vrstva se pak sroluje, vychladí a nakrájí na přibližně 2,5 cm silná kolečka.

Původ sushi sahá do Číny do 4. st. př. n. l. V té době se ryby vkládaly do vykopaných jam naplněných rýží, kde probíhalo kvašení. Díky vytvořené kyselině mléčné se ryby nekazily a mohly se pak konzumovat až dva roky. Japonci se touto konzervační technikou inspirovali a navíc ke všemu přidali ocet pro urychlení kvašení i zlepšení chuti.

Opatrnost při konzumaci sushi musí u IBD pacientů panovat u zdroje původu syrových ryb a použití křenové omáčky wasabi. Vždy se řiďte jednoduchou zásadou – u masa pro sushi nesmíte cítit pach rybiny (cítíte-li ho, není čerstvé) a wasabi používejte s opatrností a dle své snášenlivosti na křen a ostré a pikantní koření. V sushi najdete díky mořským rybám bohatý zdroj jódu i omega3-nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivý efekt. V sushi současně naleznete ideální poměr tuků a bílkovin.

K sushi můžete popíjet zelený čaj i pivo (snesete-li ho s ohledem na dietu). Celé menu můžete doplnit třeba japonským salátem a dezertem.

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Kožní problémy? Při střevních zánětech nejsou výjimkou

Kožní problémy? Při střevních zánětech nejsou výjimkou

Shrnutí nových druhů biologické léčby při IBD

Očekáváte příchod supermoderního biologického léku, který by změnil váš život k lepšímu? Nebudete zklamaní. Připravili jsme pro vás seznam...

Pohybem proti střevním zánětům?

Pohyb bezpochyby prospívá našemu fyzickému i psychickému zdraví. Má však i další výhody − dokáže například ulevit pacientům s...

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Crohnova choroba i ulcerózní kolitida mohou způsobovat obtíže také mimo střevní systém. U pacientů se nejčastěji objevují bolesti kloubů...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Žloutenka a její léčba