Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni.

Máte nemocná střeva? Pozor na některá exotická jídla
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

V posledních letech se naše kuchyně ocitá v konkurenci mnoha národních kuchyní. Setkáváme se s celou řadou kulinářských specialit, které obohacují – podle některých fádní – domácí kuchyni. Mnozí z nás rádi experimentují a ochutnávají cizokrajné speciality. Není divu, jsou to jídla skvělé chuti a mnohdy velmi prospěšná našemu zdraví.

Středomořská kuchyně zalitá sluncem

Všeobecně panuje názor, že kuchyně z tzv. mediterránní oblasti je jednou z nejzdravějších. Ne nadarmo jsou země jako Řecko, Itálie nebo Francie proslulé dlouhověkostí svých obyvatel a nízkým výskytem onemocnění srdce a cév.
Inspirovat se můžeme třeba i pohárem červeného vína k večeři (pozor, ne celou lahví, ale opravdu jen dvoudecilitrovou skleničkou), čímž podpoříme zdraví cév.

Na severu více masa, více tuku

V severských zemích jsou oproti tomu v jídelníčku více zastoupeny živočišné tuky, ryby, zapomínat nesmíme ani na zeleninu, jako je červená řepa, zelí, brambory. Je ale třeba si uvědomit, že seveřané mají v chladných měsících mnohem vyšší energetické nároky než národy z teplejších oblastí.

Je libo exotiku?

Pokud bychom rádi zabrousili někam dál – třeba do oblasti jižní a východní Asie –, jistě nás překvapí pestré a nečekané chutě, barevné kompozice na talíři a hotový koncert neobvyklých chutí. Zejména lidé s crohnem a kolitidou by si ale měli dát pozor na příliš kořeněná a pálivá jídla. Koření sice dokáže jídlo obohatit a neuvěřitelně zpestřit, pacienti s nespecifickými střevními záněty by se ale měli pálivým specialitám raději vyhnout.

Kouzlo domácích bylinek

Mnohem vhodnější je v tomto případě „domácí“ koření a bylinky – kmín a anýz, které působí proti nadýmání, lahodná majoránka, tymián a oregano. Zapomínat bychom neměli ani na pažitku a petržel, zde je ale třeba se řídit vlastními zkušenostmi, podle toho, jak tyto bylinky strávíme.

Může být zdravá i poctivá česká kuchyně?

Samozřejmě že nejspíše většina z nás jí mnohem častěji než mezinárodní speciality spíše pokrmy z české kuchyně. I u nás doma najdeme výborné, a přesto zdravé pokrmy. Záleží ale na jejich přípravě, množství a kombinacích. Důležité je, aby naše strava byla vyvážená, pravidelná a také aby nám v neposlední řadě chutnala.

(hak)

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Při střevních zánětech dbejte na přísun železa a vitaminu D

Při střevních zánětech dbejte na přísun železa a vitaminu D

Se střevními záněty na cestách

Na našich stránkách jsme už několikrát zmiňovali neziskové pacientské sdružení Pacienti IBD z.s. a jejich aktivity pro lidi se...

Kamila (36): I když se cítíte dobře, léky samovolně nevysazujte!

To, že samovolné vynechání nebo snižování léčby není pro dlouhodobou léčbu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy vhodné, je asi...

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Rozhovor s fitness trenérkou: I v době relapsu je pohyb životně důležitý

Na Svatováclavské konferenci máte informace o IBD z první ruky

Na Svatováclavské konferenci máte informace o IBD z první ruky

Mohou pacienti s IBD pít kávu či alkohol?

Optimální příjem vody i dalších tekutin je zcela zásadní pro všechny z nás. Pro jedince se střevními záněty to...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Klíšťová encefalitida a očkování