Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu

Ořechy a kukuřice – podle odborníků na zdravý životní styl jde o tělu prospěšné poživatiny. Jak ale (ne)vadí při tzv. divertikulární nemoci? Divertikulóza patří mezi civilizační nemoci. Její výskyt totiž úzce souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky...

Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Ořechy a kukuřice – podle odborníků na zdravý životní styl jde o tělu prospěšné poživatiny. Jak ale (ne)vadí při tzv. divertikulární nemoci?

Divertikulóza patří mezi civilizační nemoci. Její výskyt totiž úzce souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky. Navíc zřetelně přibývá s rostoucím věkem: postihuje více než polovinu lidí starších 70 let a asi třetinu padesátiletých.

Vyznejte se v divertiklech

Jedná se o onemocnění zejména tlustého střeva, ale vyskytuje se i ve střevě tenkém a vzácně i v žaludku nebo jícnu:
  • Divertikly jsou výchlipky stěny tlustého střeva.
  • Divertikulóza je nemoc, kdy divertiklů je mnoho.
  • Divertikulární nemoc je divertikulóza, kterou provází zřetelné příznaky (bolesti břicha a podbřišku, poruchy stolice, pocit plnosti a nadýmání).
  • Divertikulitida je komplikací, jde o zánět stěny střeva v okolí divertiklů.

Ořechy s kukuřicí neškodí

Rozsáhlého výzkumu se zúčastnilo formou dotazníku přes 47 000 mužů ve věku 40 až 75 let, kdy je největší výskyt tohoto onemocnění. Výzkum probíhal přes 18 let (1986 až 2004).

Tito lidé jedli veškeré druhy potravin včetně těch, které byly považovány za rizikové pro vznik divertikulární nemoci (ořechy, kukuřičné výrobky). Během osmnácti let sledování bylo zaznamenáno přes 1 000 případů krvácení z divertiklu, nikoli však v souvislosti s požitím ořechů, kukuřičných výrobků nebo popcornu.

A nejen to. V obdobích užívání těchto potravin byl výskyt problémů dokonce nižší. Odborníci proto uvažují o přehodnocení omezení jídelníčku u takto nemocných.

Obecně se stále doporučuje tzv. zbytková dieta s dostatkem vlákniny. V praxi to znamená jíst potraviny obsahující hodně vlákniny (ovoce, zeleninu, luštěniny, tmavé pečivo) a omezit červené maso, tučné pokrmy, sladkosti, bílé pečivo.

Zdroj:

  • Strate LL, Liu YL, Syngal S: JAMA. 2008; 300: 907–914.
(ercp)
Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Jaké jsou nejčastější mimostřevní obtíže pacientů se střevními záněty?

Recepty na lahodné cukroví vhodné i pro pacienty se střevními záněty

Blíží se Vánoce a jako každý rok před lidmi s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou vyvstává několik otázek. Mám...

S probiotiky můžete cestovat i při střevních zánětech

I lidé se střevními záněty rádi cestují. Někteří dokonce v době relapsu nebo navzdory mnohým obtížím, které jejich onemocnění...

Mohou pacienti s IBD pít kávu či alkohol?

Mohou pacienti s IBD pít kávu či alkohol?

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Střevní záněty a superpotraviny: Jsou vůbec vhodné?

Na Svatováclavské konferenci máte informace o IBD z první ruky

Pacientské sdružení, přesněji nezisková organizace Pacienti IBD, z. s., pořádá každý rok Svatováclavskou konferenci pro pacienty se střevními záněty...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Klíšťová encefalitida a očkování