#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Česko stále drží smutné prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva

České republice patří nepříjemný primát: frekvence výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku je u nás nejvyšší na světě. Napadá vás, jaké jsou důvody, které k takovému stavu vedou?

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem. U mužů toto místo zaujímá ihned po nádoru plic a u žen po nádoru prsu.
České republice patří nepříjemný primát: frekvence výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku je u nás nejvyšší na světě.

Napadá vás, jaké jsou důvody, které k takovému stavu vedou? Jde o souhru faktorů, které ovlivnit nemůžeme (dědičnost, věk, prostředí) a které se kombinují s faktory, jimž lze předcházet (strava a životní styl).

Vše je psáno v genech...

Pro vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku mají velký význam dědičné vlivy. Genetické poruchy vedoucí k rakovině mohou být různé, v některých případech je u nejbližších příbuzných pravděpodobnost výskytu velmi vysoká. Význam zde mají preventivní vyšetření, díky kterým je možné – pokud se prokáže, že je dotyčný ohrožen rakovinou – zavést opatření snižující riziko vzniku onemocnění.

Smažení, pečení, grilování

Obliba, se kterou si (a to nejen v letních měsících) libujeme v posezení na zahradě spojeném s grilováním a pečením masa se logicky odrazí i na našem zdraví. Na vznik rakoviny má přitom vliv jednak velký podíl živočišných tuků, vysoké teploty, při kterých je maso upravováno, a také vysoký příjem kalorií. Není divu, že rakovina tlustého střeva a konečníku spíše zasahuje obézní jedince.

Ohrožení jsou pijáci piva a kuřáci

Zatímco vínu bývají podle některých zdrojů přičítány i protirakovinné účinky, o pivu toto rozhodně tvrdit nelze. Jeho popíjení ve velkém množství je dalším důležitým rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. Důvod zatím není zcela známý. Předpokládá se ale, že důvodem je změna bakteriálního osídlení střeva, kterou pivo způsobuje.

obecně zvyšuje riziko nádorového onemocnění, a pokud je člověk vystaven současně i dalším rizikovým faktorům, nebezpečí kolorektálního karcinomu vzrůstá.

Nedostatek vlákniny a pohybu?

O nedostatku vlákniny slýcháme ve sdělovacích prostředcích poměrně často. Víme, že vláknina přispívá k pasáži a formování stolice. Pomáhá mechanicky „očisťovat“ střeva od látek, které by na střevní sliznici mohly působit škodlivě. Proto by náš jídelníček měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a luštěnin.

Sedavý způsob života střevům rozhodně neprospívá. Nedostatek pohybu může vést k chronické zácpě, vzniku hemoroidů a dlouhodobě může zvyšovat riziko rakoviny střev.

Nespecifické střevní záněty

Nespecifické střevní záněty (především ulcerózní kolitida, ale i Crohnova nemoc) také přispívají ke zvýšenému riziku vzniku kolorektálního karcinomu. Prevencí je spolupráce s lékařem, pravidelné kontroly a dodržování předepsané léčby i v klidových fázích onemocnění.

Strach z nejhoršího...

Mnoho lidí se na příklad bojí k lékaři jít, přestože mají delší dobu potíže a určité podezření už pojali. Měli bychom si ale uvědomit, že rakovina tlustého střeva a konečníku patří mezi nádorová onemocnění, která lze velmi dobře léčit, a že před vlastním onemocněním se neschováme, ani když před ním budeme zavírat oči.

Zdroj:

(hak)