Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Recept na vepřové maso se zapékanými batáty a zeleninovou oblohou

Potřebujete: Dle chuti a dostupnosti můžete zkusit vepřové maso zaměnit za jehněčí a batáty za klasické brambory. Připravte si tymián, česnek, cibuli, sýr, sůl a olivový olej (případně pikantní hořčici).

Recept na vepřové maso se zapékanými batáty a zeleninovou oblohou
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Potřebujete: Dle chuti a dostupnosti můžete zkusit vepřové maso zaměnit za jehněčí a batáty za klasické brambory. Připravte si tymián, česnek, cibuli, sýr, sůl a olivový olej (případně pikantní hořčici). Všechny ingredience používejte dle individuální chuti a snášenlivosti, nicméně tymián se jako bylinka používá například při průjmech, nadýmání i zánětech zažívacího traktu. Proto jeho používání v podobě koření můžeme u IBD pacientů doporučit.

Postup: Maso osolte, posypte tymiánem a vložte do pekáčku lehce pomaštěného olejem. Cibuli a česnek po oloupání nakrájejte na kolečka a obložte jimi maso na pekáčku. Maso dále můžete potřít trochou pikantní hořčice a posypat strouhaným sýrem.

Závěrem položte na maso plátky syrových batát (případně brambor) a dejte péci do trouby.

Pro lepší stravitelnost překryjte pekáček na prvních 30 minut alobalem. Po 30 minutách sejměte a brambory můžete ještě lehce omastit máslem a maso podlít trochou vody. Pečte zhruba další půl hodinu.

Dle racionální výživy vždy přidávejte k hlavnímu jídlu porci zeleniny. Pro pacienty se stenózami nebo aktivním zánětem platí, že mohou zeleninu jen v malém množství nebo do měkka uvařenou. Ostatní pacienti si jako přílohu mohou dodat libovolnou zeleninu podle konkrétní snášenlivosti.

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Kam za teplem? Nejoblíbenější destinace českých cestovatelů