Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Recept na rizoto

Na 4 porce potřebujete: 250 g kulatozrnné rýže, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml silného vývaru, případně navíc bílé víno (dle chuti, přibližně 100 ml), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, skleničku sušených rajčat v oleji, máslo, čerstvou petrželku, parmazán (dle chuti, přibližně 80 g), pepř, sůl.

Recept na rizoto
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Na 4 porce potřebujete: 250 g kulatozrnné rýže, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml silného vývaru, případně navíc bílé víno (dle chuti, přibližně 100 ml), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, skleničku sušených rajčat v oleji, máslo, čerstvou petrželku, parmazán (dle chuti, přibližně 80 g), pepř, sůl.

Postup: Před samotnou přípravou rýže si připravíme vývar a orestovanou cibulku a česnek. Při restování můžeme nasekanou cibulku a česnek doplnit o jinou zeleninu dle chuti, restujeme na másle nebo olivovém oleji.

Poté si připravíme nemáčenou rýži (tedy rýži bez propírání), kterou také přibližně 5 minut za stálého míchání restujeme (možné restovat na hotové zelenině nebo zeleninu přidat po 5 minutách restování). Poté přiléváme víno a vývar po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina absorbovala. Nezapomeňte rýži osolit. Stále směs mícháme a zhruba po 15 minutách začneme rýži ochutnávat, chceme-li získat rýži „al dente“. Rýže se vaří přibližně 20 minut a měla by být konzistence jemné až krémové (nikoliv rozbředlé nebo lepivé). Do hotové rýže se přidá trocha parmazánu, čerstvá nasekaná petrželka a lžička másla, které se důkladně zamíchají do rýže. Poté se směs nechá chvíli odstát (přibližně 2 minuty). Podle chuti dosolíme, promícháme se sušenými rajčaty a ochutíme zbytkem strouhaného parmazánu.

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty