Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Recept na japonský salát

Potřebujete (na 2 porce): rýžové těstoviny (140 g), dýni hokkaido (celkem 50 g), pórek (na ochucení) a mořské řasy (10–20 g), sůl, rýžový ocet, sójovou omáčku (dle chuti a individuální snášenlivosti) a dýňový olej.

Recept na japonský salát
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Potřebujete (na 2 porce): rýžové těstoviny (140 g), dýni hokkaido (celkem 50 g), pórek (na ochucení) a mořské řasy (10–20 g), sůl, rýžový ocet, sójovou omáčku (dle chuti a individuální snášenlivosti) a dýňový olej. Podle chuti můžete přidat kousky pečené ryby nebo mořské plody.

Postup: Namočte mořské řasy (různé typy – kombu, hijiki apod.) na 20 minut a poté pozvolna uvařte v osolené vodě. Mezitím uvařte i těstoviny, propláchněte vodou a nechte okapat. Poté přidejte k těstovinám trochu rýžového octa a oleje, osolte a promíchejte. Nakrájejte na kousky uvařené řasy a dýni hokkaido na velmi jemné nudličky (můžete nastrouhat). Dýni spařte vroucí vodou (můžete i krátce povařit), vodu poté slijte a pokapejte několika kapkami sójové omáčky. Všechny ingredience promíchejte. Na ozdobu použijte na jemno nakrájený pórek a dochuťte těstoviny dýňovým olejem.

Tipy: Dýni hokkaido můžete dle chuti nahradit například mrkví nebo špagetovou dýní, která jde po krátkém uvaření (v nakrájeném stavu) zpracovat na drobné nudličky. U dýňového oleje někomu může vadit jeho specifická chuť, proto ho můžete nahradit například sezamovým nebo olivovým olejem.

Inspirace: českýkulinář.cz

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie