Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Recept na dýňovou polévku

Na polévku pro 4 osoby budete potřebovat : 500 g dýně (nejlépe Hokkaidó nebo muškátová dýně) 1 menší cibule, případně 1 stroužek česneku 400 ml vody Olivový olej Sůl, pepř, muškátový oříšek Alternativy na dochucení: zakysaná nebo obyčejná smetana, nať jarní cibulky nebo pórku, dýňové gomassio, bazalka

Recept na dýňovou polévku
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Na polévku pro 4 osoby budete potřebovat : 

500 g dýně (nejlépe Hokkaidó nebo muškátová dýně)
1 menší cibule, případně 1 stroužek česneku
400 ml vody
Olivový olej
Sůl, pepř, muškátový oříšek
Alternativy na dochucení: zakysaná nebo obyčejná smetana, nať jarní cibulky nebo pórku, dýňové gomassio, bazalka

Dýni omyjte, rozdělte nejprve na poloviny, odstraňte z nich vnitřní vlákna se semínky a poté ji (bez oloupání) nakrájejte na větší kostky. 

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a opražte cibulku nakrájenou na drobno (dle chuti a snášenlivosti můžete přidat také rozkrájený stroužek česneku). Poté přidejte nakrájenou dýni a chvíli ji také opražte. Vše zalijte vroucí vodou, osolte (a opět dle chuti a snášenlivosti přidejte pepř a muškátový oříšek) a nechte vařit do změknutí.

Až bude dýně měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem a případně přidejte vodu na upravení hustoty polévky. Závěrem můžete do hotové polévky přidat na zjemnění chuti smetanu. Polévka je ale dostatečně chutná i bez ní. Další alternativou dochucení je přímo na talíři přidat trochu zakysané smetany (na 1 talíř přibližně 1 velká polévková lžíce) a ozdobit ji kolečky natě jarní cibulky nebo pórku. Poslední možností je přidat do polévky dýňové gomassio (ke koupení ve zdravých výživách nebo je možné si je připravit doma) a ozdobit polévku lístky bazalky (nasekané na drobno nebo i celé lístky).

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty