Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Kimči

Recept vyzkoušen dle časopisu Svět potravin, vydání 11/13

Kimči
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Recept vyzkoušen dle časopisu Svět potravin, vydání 11/13

Co potřebujeme na 2 střední zavařovací sklenice:

1 hlávka čínského zelí
1 lžíce soli
Paprikový prášek na kimči a ančovičková omáčka (možné koupit ve specializovaných asijských obchodech – kamenných i internetových)
50 ml vody
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžíce prolisovaného česneku
4 jarní cibulky najemno nasekané

UPOZORNĚNÍ: Někteří pacienti s IBD bez problémů tráví i kysané zelí a tudíž by neměli mít problém se strávením nakvašeného čínského zelí, nicméně u všech pacientů platí pravidlo – nejprve ochutnejte malé množství a podle individuální snášenlivost kimči i jednotlivých ingrediencí si dávkování všeho upravujte!

Listy zelí nakrájejte na kolečka. Posypte solí a nechte v pokojové teplotě „vypotit“ přibližně čtyři hodiny. Poté zelí promyjte tekoucí vodou (abychom je zbavili soli) a důkladně vysušte. Smíchejte paprikový prášek s vodou a ančovičkovou pastou a touto směsí zalijte zelí. Přidejte zázvor, česnek a jarní cibulku. Pasta by měla pokrývat zelí po celém povrchu. Vše natlačte do sklenic tak, aby nahoře zbylo trochu místa a poté uzavřete sklenice, které nechte jeden den odstát při pokojové teplotě. Na další dny je již dejte do lednice, odkud zhruba po týdnu můžete tuto nakvašenou zeleninu postupně odebírat.

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!