Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

AMERICKÁ KUCHYNĚ

Většině Evropanů se zdá strava Američanů jako strava složená jen z hamburgerů, polotovarů a fastfoodových pokrmů.

AMERICKÁ KUCHYNĚ
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Většině Evropanů se zdá strava Američanů jako strava složená jen z hamburgerů, polotovarů a fastfoodových pokrmů. Ano, valná část Američanů, myšleno obyvatel USA, neumí příliš vařit a než by se měli naučit třeba i jednoduché základy vaření, raději si objednají donáškovou službou pizzu nebo si zajedou na jídlo do nejbližší restaurace či obchodního centra, kde mají nepřeberné množství fast foodů či obchodů s velkým výběrem různých polotovarů a pizz. Jenže stejně jako nemůžeme a ani nechceme být my, Evropané, házeni do stejného pytle různých povah a národních kuchyní a to i přes postupnou evropskou integraci, tak ani mnohem větší severoamerický kontinent, respektive Spojené státy americké, a jejich obyvatelé nemůžou být paušálně „odsouzeni“ za svůj přece jen konzumnější styl života.

A také by bylo nespravedlivé americkou kuchyni jednoduše odsoudit. Protože tato kuchyně je zajímavou směsicí stravovacích a kulturních vlivů různých národů z celého světa, které se na území Spojených států prolnuli. V USA tak potkáme restaurace italské, čínské, vietnamské, řecké, francouzské, australské a dokonce výjimečně i české. Typickými jídly jsou například pro New Orleans pálivý „Cajun“, což jsou zbytky krabů, ryb s fazolemi, rýží a opečeným lilkem. V Bostonu najdeme na talíři často pečené fazole. Na americkém středozápadě si můžeme dát hovězí steaky a opékaná žebírka a spoustu zeleniny, kdežto na jihozápadě si pochutnáme spíše na mexickém stylu kuchyně. Prostě a jednoduše si v Americe najde každý svoji oblíbenou kuchyni a styl stravy.

Z pohledu pacienta se střevním zánětem se ale může zdát výběr jídla přeci jen trochu složitější, když na každém rohu či spíše sjezdu z dálnice a různých silnic, nacházíte často jen restaurace s rychlým občerstvením. Epidemiologická data ukazují, že výskyt Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy je podobný situaci v Evropě. Stejně jako na evropském kontinentu platí, že výskyt obou chorob se  snižuje od severních oblastí k jihu. Podobně jako je nižší incidence nespecifických střevních zánětů na venkově než ve městech. Možná je to opravdu způsobené životním stylem a stravou a větší dostupností více upravovaných potravin, fast foodů a veřejného stravování. Proto je vhodné zapřemýšlet, zda si neudělat čas na nákup a úpravu potravin ve vlastní kuchyni a udělat si doma třeba i proslulé fast food jídlo jako je například hamburger (RECEPT),  a pokud by velký domácí a chutný hamburger nestačil, můžeme si přichystat typické americké barbecue. Americké barbecue je vlastně spojení ohně a jakéhokoliv jídla. Vlastně si můžete dát na gril vše, na co máte chuť a co jde aspoň trochu grilovat. Samozřejmě opatrnosti není nikdy nazbyt, takže si dejte jen to, co snáší Vaše zažívání.

V Kalifornii se na ohni ocitnou třeba i datle, mušle nebo zelený salát. Florida má jako specialitku vepřové maso marinované v mojitu a cukrové třtině, kdežto ve Vermontu si raději přidají javorový sirup. A v Kentucky údajně grilují i buráky.

Z barbecue v českých podmínkách se můžeme také inspirovat a dát si třeba kuře, které většina pacientů s IBD dobře tráví, zajímavě ovoněné odpařeným pivem (RECEPT). Večer s barbecue pak můžeme zakončit typickou sladkostí USA – čokoládovým brownies (RECEPT). Ale vzhledem k jeho kalorické hodnotě a obsahu cukru je lepší brownies nejíst příliš pozdě večer, případně si dát jen malý kousek, i když při tak vynikající chuti to jde někdy těžko.

RECEPT NA HAMBURGER (2 hamburgery):

350 g hovězího mletého masa (vhodné je domluvit se u řezníka na konkrétní maso a nechat si je pomlít, abychom měli jistotu opravdu kvalitního a čerstvého masa)

2 stroužky česneku (oloupané a utřené)

70 g cibule (pokrájené na jemno)

sůl (případně i mletý pepř)

40 g sýru (vhodný je například kozí, ale je možné ho zaměnit za jiný sýr dle chuti a snášenlivosti)

kvalitní kečup

2 hamburgerové housky (případně 2 běžné housky podle chuti)

Na ozdobu: několik plátků rajčete a salátových listů

Smíchejte mleté maso s rozmačkaným česnekem a cibulí (dle chuti a individuální snášenlivosti). Směs osolte (případně i lehce opepřete). Můžete do ní také přidat trochu kečupu a nachystejte si ze směsi dva bochánky.

Hamburgery můžete v létě opéci na grilu (přibližně 3-4 minuty z každé strany – střední propečenost) anebo v zimě na hodně rozpálené a kvalitní pánvi (délka pečení bude delší a bude záviset na výšce hamburgeru. Ideální je použití elektrického grilu, který můžete využít i v zimě namísto pánve. Upečené hamburgery pak dejte do rozkrojených housek, které je možné také nechat rozpéct a mezi maso a housku ještě vložte list salátu, plátek rajčete, případně i cibule, a trochu kečupu. Jednotlivé suroviny přidávejte vždy podle individuální snášenlivosti dané potraviny.

RECEPT NA OPILÉ KUŘE.

1 celé kuře (hmotnost 2,5 kg odpovídá přibližně 50 g soli na nasolení)

1 půllitrovou plechovku piva

Na marinádu (všechny ingredience přidávejte dle chuti a Vaší snášenlivosti konkrétní potraviny):

3 lžíce oleje

2 stroužky rozmačkaného česneku

špetka sladké papriky a mletého chilli

špetka soli

špetka oregána

mletý černý pepř

Kuře před solením důkladně omyjte vodou a poté kůži a dutinu dobře posolte. Vhodné je kuře poté odložit přibližně na hodinu (i více) do lednice. Mezitím si připravte marinádu smícháním výše uvedených ingrediencí.

Po odležení masa v ledničce můžete kuře lehce opláchnout studenou vodou zevnitř i zvenčí. Poté je jemně osušte a potřete je připravenou marinádou. Před samotným grilováním nechte potřené kuře ještě odpočinout při pokojové teplotě přibližně půl hodiny. Do vnitřku kuřete dejte otevřenou plechovku piva tak, aby se při nepřímém grilování (180-230°C)  mohlo pivo snadno odpařovat (tedy odlijte přibližně 1 deci piva a do plechovky udělejte ostrým nožem ještě další dva otvory v horní části plechovky). Pokud nemáte možnost využít nepřímé grilování, dejte kuře péct do trouby (doba pečení je při 180°C přibližně 80 minut podle velikosti kuřete).

RECEPT NA ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES

4 vejce

180 g cukru (krupice)

2 čokolády na vaření (případně kvalitní hořké čokolády, 2x100 g)

100 g másla

150 g hladké mouky

prášek do pečiva

(50 g vlašských ořechů)

Vyšlehejte do pěny 4 vejce se 180g cukru. Rozpusťte obě čokolády nad párou a vmíchejte ještě 100 g másla až do rozpuštění a propojení obou surovin. Obě hmoty potom spojte dohromady a lehce vmíchejte 150g hladké mouky s půl lžičkou prášku do pečiva.

Nakonec můžete vmíchat 50g na hrubo rozsekaných ořechů (jen dle své chuti a pokud je snášíte a nemáte aktivní zánět). Brownies pak pečte nejlépe v porcelánové zapékací misce. Vhodné je péci na 175°C přibližně 30 minut.

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!