Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Poradna lékaře

Kdo odpovídá na vaše dotazy?

MUDr. Petra Matějková, Ph.D.
pracoviště: gastroenterologie EGK s.r.o.-Sanatorium sv. Anny, Praha 3 www.egk.cz

Plné znění prohlášení.

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 1449 záznamů z celkového počtu 1449, zobrazeny 16. - 20.

 1  2  3  [ 4 ]  5  6  7  8  9  10  11 
Veronika
Dobrý den, už asi 3 měsíce se mi objevuje hlen ve stolici. Stolice je tvrdá a hrudkovitá. Často mám hned po probuzení nutkání jít na wc a ráno i několikrát. Taky se mi tak měsíc objevovalo bublání a kručení ve střevech a v konečníku. Byla jsem před dvěmi týdny na kontrole u gastroenterologa a prý by se mělo jednat o dráždivý tračník. Taky mám prý mírné hemeroidy. Beru předepsané léky, ale hlen se mi objevuje pořád. Bublání ustalo. Mám strach, jestli to nemůže být něco vážného, jiné komplikace nemám (bolest, krev, nic). Děkuji za názor.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, opravdu na základě údajů, které popisujete, je nejpravděpodobnější dráždivý tračník. Přítomnost hlenu ve stolici může být. Pokud máte pochybnosti, je potřeba je konzultovat s gastroenterologem, který má k dispozici výsledky vyšetřeních. S pozdravem.
Romana
Dobrý den mám m.crohna,je mi 50 let a po 10 letech mám relaps.Mám zůžení term.ilea.Už 2 měsíce jsem pořádně nejedla a přesto jsem zhubla jen 4 kg,může to souviset s přechodem,který mám,mám samozřejmě kortikoidy a jiné léky.děkuji za odpověd
Odpověď lékaře:
Dobrý den, toto po internetu nevyřešíme. Pokud máte zúžení střeva a nemůžete se normálně stravovat, pak je nutné tento stav řešit. V případě akutního zánětu se řeší léky, v případě fibrozních změn je potřeba zvažovat operaci. Toto je potřeba rozhodnout na základě všech výsledků vyšetření. S pozdravem.
Jitka
Dobrý večer. Již od roku se 2012 mám idiopatickou proktokolitidu...cítím se zdravotně dobře. Kontroly se zlepšili.. A jsem za to ráda. Ale poslední půl rok trpím úzkosti a někdy mám i depky:( myslíte si že to může souviset s nemocí... Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, při remisi ulcerózní kolitidy nejsou úplně běžné depresivní obtíže, ty mohou být např. při kortikoidní léčbě nebo samozřejmě jako reakce na závažné onemocnění. Zkuste navštívit psychiatra a domluvit se s ním na léčbě. S pozdravem.
Aneta
vážím 51kg .Před 4 měsíci jsem začala ze dne na den mít problém s nafouklým břichem s tíhou v břiše v podbřišku v podstatě po všem co jsem snědla či vypila ihned mi břicho narostlo jak těhotenské a když jsem se předklonila tak se břicho vyvalilo jako by ven . V oblasti střev pod prsou dolů jsem si na různých místech nahmatávala vybouliny ve tvaru válečku, na které když se zatlačilo tak se ztratily. Začala jsem mít problém s vyprazdňováním a odcházením plynů a hrozně mi ve střevech kručelo a bublalo. Upravila jsem stravu a vyprazdňování je 1x až 2x denně.Po kolonoskopii mi diagnostikovali chronický zánět kolitidy a nasadili lék PENTASU,před kolonos.jsem brala NORMIX.Nyní jsem ji dobrala a výsledek je, že mi tedy dost vypadalo vlasů ovšem nadýmání,bublání trvá,větry neodchází nebo dost málo a k tomu se tak před měsícem a půl přidalo to, že když mi vznikne tlak v břiše vyvstávají cévy přes břicho,třísla a na nohách a rukách.Což se mi stane tak 3x za den(i někdy po sprchování). Když jím méně tlak v podbřišku trvá a mám pocit že v pravo v podbřišku je něco co mi tlačí i na cévy. Žádné krevní testy zatím nic neprokázaly a nejsem ani alergická na lepek. Na cévním mi měřily v tříslech průchodnost cév a je to v pořádku Nevím jaká další vyšetření by mohli zjistit co se přesně děje. Zatím se ukazuje, že léky které jsem dosud zkusila nic neřeší a spíš mi ještě zhorší něco jiného. Prosím o Váš názor zda i ta problematika s cévama může souviset s tím zánětem ve střevech popřípadě nějaké doporučení jak mám dále postupovat(jelikož už jsem byla na všech možných vyšetřeních). Mohlo by něco víc ukázat CT vyšetření břicha. Pomohl by nějaký mikrobiologický rozbor exkrementu.Děkuji A Junáková Předem
Odpověď lékaře:
Dobrý den, po pravdě dotazu s cévami tak úplně nerozumím. Co se týče diagnozy UC a léčby mesalazinem, tam skutečně padání vlasů může být nežádoucí účinek této léčby. Pokud je kolitida stále aktivní, pak je potřeba nasadit jiné léky.Vyšetření stolice v tomto případě ničemu nepomůže. S pozdravem.
Eliška
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nebezpečné užívání dlouhodobě Imodia (1-2x mesicne). Obcas me chytne prujem a nevim jak se branit. Dekuji.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, pokud užíváte Imodium jen při obtížích 1-2x měsíčně, pak to nebezpečná léčba není. Při častějších obtížích navštivte gastroenterologa. S pozdravem.
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Žloutenka a její léčba