Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Když "slepák" bolí vlevo...

Týdeník TV Plus, 16 /2009: Divertikulitida je zánět střevní výchlipky (divertiklu). Nahromaděním stolice a následnou poruchou krevního zásobení se v divertiklu pomnoží bakterie, což způsobí zánět. Ten se pak projevuje trvalou bolestí. A jelikož je z celého střeva divertikulitidou nejvíce postižena esovitá klička tračníku, je největší bolest lokalizovaná právě do levého podbřišku.

Když
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Týdeník TV Plus, 16 /2009

Bakteriím se v divertiklech daří

Divertikulitida je zánět střevní výchlipky (divertiklu). Nahromaděním stolice a následnou poruchou krevního zásobení se v divertiklu pomnoží bakterie, což způsobí zánět. Ten se pak projevuje trvalou bolestí. A jelikož je z celého střeva divertikulitidou nejvíce postižena esovitá klička tračníku, je největší bolest lokalizovaná právě do levého podbřišku.

Méně neznamená vždy více

Proč vlastně divertikly vznikají? Příčinou vzniku je zřejmě dlouhodobě zvýšený tlak uvnitř trávicí trubice. Jelikož je stolice průměrného Evropana málo objemná, musí se střevní svalovina usilovně stahovat, aby ji posunula. Tím se zvyšuje tlak uvnitř střeva a dojde k výhřezu sliznice v místě oslabené střevní stěny.

Vláknina je základ

Základem prevence vzniku divertiklů a léčby u pacientů bez zánětlivých příznaků je tzv. vysokozbytková strava. Tedy taková, která obsahuje hodně vlákniny. Vláknina je ve střevě velice užitečná. Váže střevní toxiny, chrání před rakovinou tlustého střeva a mimo jiné zvětšuje objem stolice, čímž zabrání zvyšování tlaku ve střevě a střevní stěna se nemusí tolik snažit.

Celý článek [pdf]

Další článek
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty