Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními.

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními. Musí se například vyhýbat tučným pečeným a smaženým jídlům, naopak správná je úprava pokrmů vařením běžným či v páře a dušením.

Chutné, rychlé, elegantní

Během posledních let se hitem v kuchyních stalo znovuobjevení parních hrnců. Vaření v páře je známé již několik staletí, ale nové přístroje z něho udělaly pohodlnou, rychlou a nesmírně chutnou záležitost. Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty je tento způsob jednou z nejvhodnějších úprav potravin. Lze tak připravovat maso, zeleninu, rýži i těstoviny. V moderních parních hrncích můžeme současně vařit několik různých potravin najednou, čímž se celý proces stává velmi rychlým.

4 důvody pro páru

Pokrmy připravené v páře patří mezi nejchutnější. Ptáte se proč?

  1. Potraviny nepřijdou do kontaktu s vodou, proto si zachovávají veškerou svoji chuť a dochází k minimálním ztrátám živin.
  2. Nic se nerozvaří, vše si zachovává svůj tvar a barvu.
  3. Pokrmy jsou velmi šťavnaté, k jejich přípravě nepotřebujete žádný tuk.
  4. Parní vaření zjemňuje vlákninu obsaženou v potravinách, která se stává lépe stravitelnou − což je účinek, který ocení právě pacienti s nemocnými střevy, protože jejich strava by měla vlákniny obsahovat co nejméně.

Vaříte správně?

Máte sice moderní nádobí, ale stále si nejste jisti svými postupy? Nabízíme několik tipů pro vaření v parním hrnci:

  • Vždy dbejte na to, aby byl v příslušném oddílu parního hrnce dostatek vody. Pokud by se voda zcela vyvařila, může dojít k poškození přístroje.
  • Používejte pokličku − umožňuje kolování páry ve varné nádobě, a pokrmy se tak uvaří rychleji.
  • Dávejte pozor, když vyjímáte hotové jídlo z hrnce − okolo uniká velmi horká pára a mohli byste se spálit.
  • Po uvaření nenechávejte pokrm v parním hrnci − ještě dlouhou dobu vzniká pára, která by mohla pokrm rozvařit a znehodnotit.

Každý z pacientů s nespecifickými střevními záněty má vyzkoušeno, které potraviny mu vyhovují, a které nikoliv. Úprava v páře může být velmi rychlým pomocníkem, který zpříjemní chvíle v kuchyni a zjednoduší přípravu pokrmů. I při dietě se tak mohou pacienti stravovat velmi chutně a nápaditě.

(vesa)

Zdroj: zeng.hubpages.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

Překvapit, ale neurazit: Co darovat člověku bojujícímu se střevním zánětem?

I se střevním zánětem můžete být hvězdou společnosti!

Lidé se střevním zánětem nebývají ve společnosti stejně bezstarostní jako ostatní. Stačí ale pár jednoduchých opatření a mohou si...

Psychosomatika II: Když bolí duše, bolí i tělo

Podle Světové zdravotnické organizace je o zdraví možné mluvit pouze tehdy, cítíme-li se v pořádku nejen tělesně a duševně,...

Crohnova choroba krade tělu vitamíny. Doplňujte je!

Crohnova choroba krade tělu vitamíny. Doplňujte je!

Střevní zánět je jako zlobivé dítě. Nenechte jej bez dozoru!

Střevní zánět je jako zlobivé dítě. Nenechte jej bez dozoru!

Zelené potraviny – zázračná pomoc při Crohnově chorobě

Zelené potraviny jsou trendem dnešní doby. Jednoduše je připravíte, nepřiberete po nich, a navíc tělu doplníte důležité vitaminy a...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Odvykání kouření