Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Průjem je obtěžující onemocnění, při kterém dochází k častému vyprazdňování řídké stolice. Někdy se může přidat teplota, schvácenost, křeče a bolest břicha, vzácněji i zvracení. Toto nebezpečí v létě číhá téměř na každém rohu: grilujeme, pojídáme zmrzliny, občas neodoláme majonézovým salátům. A bakterie v jídle se v horkém počasí tak dobře množí. Když se k tomu přidá menší hygiena při letní dovolené nebo pití vody z nepříliš bezpečného zdroje, průjem je na světě.

Přežijte léto bez nehody

Pokud si chcete nejen svoji dovolenou, ale celé léto užít v klidu, dodržujte následující zásady:
  • Všechny potraviny, které to snesou, uskladňujte v lednici – bakterie se v chladu špatně množí a jídlo pak nepředstavuje z hlediska vzniku průjmu takové nebezpečí. V chladu by mělo být samozřejmostí uskladnění masa, vajec, mléka, mléčných výrobků. Necháme-li totiž pokrmy s vysokým obsahem bílkovin v teple, bakterie se rychle množí a dokážou vyvolat průjmové onemocnění.
  • Dbejte na řádnou tepelnou úpravu pokrmů – raději si v létě dejte vejce natvrdo než polotekuté volské oko, kuřecí maso je lépe smažit pomalu než si dát rychlý polokrvavý steak. Také grilování se nesmí uspěchat. Naopak nechte maso pomalu pořádně propéct.
  • Vyhýbejte se pití vody z podezřelého zdroje – průjmy můžeme získat nejen z potravy, ale i z kontaminovaných nápojů. Proto, hlavně v cizině, je důležité pít jen balenou vodu. Důležité je nedávat si do nápojů led, protože ten může být vyroben z kontaminované točené vody!!!
  • Konzumujte jen hluboko zmrazené zmrzliny.
  • Myjte si ruce – neopomenutelnou prevencí průjmu je také zvýšená hygiena rukou, zvláště v kempech nebo ubytovnách a hlavně po použití toalety. Ze špatně umytých rukou můžeme dostat např. shigelózu, která nejednoho kempaře vyplaší krvavým průjmem.

Dvojnásobná opatrnost v cizině!

Jestliže cestujeme do ciziny, je potřeba dávat dvojnásobný pozor! Často se tam vyskytují původci našemu tělu neznámí, a proto nebezpečnější. Dávejte proto pozor nejen na špatně skladované nebo upravené pokrmy, ale doporučuje se pít zásadně balenou vodu.

(syna)

Zdroj:

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Transplantace stolice – prastará metoda pomáhá lidem s „crohnem“ úspěšně i dnes

Transplantace stolice – prastará metoda pomáhá lidem s „crohnem“ úspěšně i dnes

Léčba střevního zánětu: „zdola nahoru a odshora dolů“

Léčba nespecifického střevního zánětu je věda. Prozradíme vám, jaké jsou základní myšlenky a postupy této terapie. Zásadní pomůckou lékařů...

Trápí vás střeva? Přesto se nebojte ozvláštnit sváteční tabuli

Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým...

Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy

Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy

Zvládněte vedlejší účinky léčby v pohodě

Zvládněte vedlejší účinky léčby v pohodě

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Hnisavé píštěle jsou při střevních zánětech nevítanou komplikací. Jejich rozpoznání i léčba nejsou vždy snadné ani rychlé. Jak s...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Revmatické nemoci